Početna aktuelnosti Evropska sedmica borbe protiv raka grlića maternice

Evropska sedmica borbe protiv raka grlića maternice

229
0
Podijeli

Rak grlića maternice najčešći je zloćudni tumor ženskih spolnih organa, koji se na ljestvici učestalosti malignih bolesti u žena nalazi odmah iza vodećeg karcinoma dojke.

Ipak, ako se otkrije na vrijeme, s velikim uspjehom može biti liječen.

U Evropskoj sedmici borbe protiv raka grlića maternice stručnjaci ističu važnost redovnih ginekoloških pregleda radi prevencije raka grlića maternice te naglašavaju da brigom i zaštitom svog zdravlja žene doprinose i zdravlju pa i sreći cijele porodice.

Stručnjaci navode da se citološkom analizom rak može otkriti u početnom, asimptomatskom stadiju ili čak u predstadiju, koji ginekolog ne može vidjeti prostim okom.

Istodobno mikroskopičar može prepoznati većinu uzročnika spolno prenosivih bolesti (njih same ili karakteristične promjene koje izazivaju na stanicama) kojih je liječenje sastavni dio sprečavanja razvoja raka vrata maternice.

Prosječna životna dob žene u kojoj nastaju maligna i premaligna oštećenja grlića maternice je od 35 do 50 godina.

Rak grlića maternice nije stvar naslijeđa. Glavni razlog nastanka ove vrste raka  je virus.

Liječenja raka grlića maternice ovisi o vrsti, veličini i obliku tumora, stadiju bolesti,  dobi i općem zdravstvenom stanju pacijentice.

Stručnjaci ističu da nijedna žena ne bi smjela oboljeti od raka grlića maternice, jer je to organ koji je dostupan oku tokom ginekološkog pregleda.

“Rak vrata maternice je rak koji se može otkriti i spriječiti. Ako se otkrije na vrijeme, s velikim uspjehom može biti izliječen”, kaže prim.dr. Hidajet Rahimić.

Primarijus mr.sci dr Hidajet Rahimić specijalista ginekologije i akuserstva, potpredsjednik Udruženja ginekologa i perinatologa TK kaže da će u Domu zdravlja Živinice biti organizovano predavanje i okrugli sto povodom obilježavanja Evropske nedjelje borbe protiv raka grlića maternice koje organizuje Služba za zdravstvenu zaštitu žena JZU Dom zdravlja Živinice pod pokroviteljstvom Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC Tuzla i dvije sekcije Udruženja ginekologa i perinatologa TK. Predavanje i okrugli sto će se održati u prostoru edukativnog centra JZU Dom zdravlja Živinice 23.01. 2019 god. (srijeda) sa pocetkom u 13 sati.

Novinarka/ Merisa Mujčinović/

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje