Početna aktuelnosti Godišnjica pogibije heroja bh neba

Godišnjica pogibije heroja bh neba

465
0
Podijeli

Sedmi maj 1995. godine najtragičniji je dan u istoriji ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane Armije Republike Bosne i Hecegovine. Izvršavajući najhumaniji zadatak za spas naroda opkoljenih enklava Srebrenice i Žepe u helikopterskoj nesreći  u noći 6. na 7. maj 1995.godine živote su izgubili Zlatni Ljiljani ratnog vazduhoplovstva Džemal Malkić, Enver Čokić i Izet Džambić.

Jubilarni deseti let za Žepu tri člana ratnog vazduhoplovstva, major Džemal Malkić, natporučnik Enver Čokić i natporučnik Izet Džambić, u noći šestog na sedmi maj 1995 godine kreću na svoj posljednji put.

Sa njima osim tereta koji prevoze kreće i 21 putnik koji se vraća u Žepu. Bili su to uglavnom civili a među njima i četiri ljekara koji su krenuli na svoj humani put u pomoć bolesnima.

Nažalost agresor ne zna  za humanost, trojica od četvorice ljekara ginu na ovom putu u ovoj tragediji. Helikopter je srušen. Nijedan od članova posade nije preživio. Pukovnik pilot Džemal Malkić vođa vazduhoplova, kapetan Enver Čokić drugi pilot i kapetan Izet Džambić letač mehaničar, svi su dobitnici ratnog priznanja značke Zlatni Ljiljan.

S.A./M.H., N.K./ TVŽ

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje