Početna aktuelnosti Gradska biblioteka: Upriličena promocija knjige “Srebrenička tragedija”

Gradska biblioteka: Upriličena promocija knjige “Srebrenička tragedija”

83
0
Podijeli

Sinoć je Gradska biblioteka upriličila promociju knjige “Srebrenička tragedija – Poslije smrti civilizacije”, autora Mensura Pavice, apsolventa odsjeka za filozofiju-sociologiju Filozofskog Fakulteta Univerziteta u Tuzli.

Filozofska drama “Srebrenička Tragedija” je knjiga koja postavlja pitanje da li je ljudska civilizacija preživjela genocid u Srebrenici ili su tim genocidom negirani privremeno ili čak za sva vremena svi civilizacijski principi i knjiga kroz dijalog između jednog mrtvog bezimenog Srebreničanina, jedne od žrtava genocida u Srebrenici, i svih relevantnih sugovornika iz ljudske povijesti tematizira to pitanje i pesimistično odgovara sa jednim odlučnim NE, civilizacija nije preživjela, ona je ireverzibilno mrtva za sva vremena.

Tekst je najradikalnija moguća kritika civilizacije koja je nemoćna da jednom za svagda stane u kraj genocidima i da ih jednom za svagda prevaziđe.

Jedini način da se civilizacija ponovo rodi jeste, kako autor kaže, da garantira da se Srebrenica više nikada i nikome ne ponovi, a savremena civilizacija nije u stanju dati takvu garanciju. Svakog onog ko negira genocid autor doživljava mrtvim, a svaku srebreničku žrtvu proglašava življom od ovakvih moralnih mrtvaca i utvara.

Glavna inspiracija, autora, bila je dokazati da tragičnost jednog genocida ne zavisi od niti od broja žrtava, niti od ugleda žrtava, niti od bogatstva žrtava, niti od ugleda naroda kojem žrtve genocida pripadaju, već da je svaki genocid ravan svakom genocidu jer svaki negira sve ljudsko. Pri svakom genocidu čovjek postaje upitan kao vrsta, i nakon svakog novog genocida postaje sve upitniji. Autor je pokušao da objasni porijeklo svakog zla na svijetu, svojom originalnom teorijom po kojoj je etično samo identificirati se sa ljudskom vrstom, a svaka druga vrsta identifikacije za autora nije etika nego je politika tako da je čovjek samo onaj koji u svakom čovjeku vidi čovjeka, a svaki drugi je orijentisan da pomogne onome ko mu je najsličniji ili onome od koga ima najveće koristi, što autor smatra otuđenjem od čovječnosti. Autor je, zapravo, pomenutim, tako jasno razgraničio etiku i politiku, kako možda niko prije njega.

Na promociji je pored autora govorila i mr. Naida Ljuma.

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje