Početna aktuelnosti Gradsko pozorište učestvuje na festivalu u Bugojnu

Gradsko pozorište učestvuje na festivalu u Bugojnu

121
0
Podijeli

Teatarski festival FEDRA Bugojno je njastariji teatarski festival u BiH. Prvi, kao Festival amaterskih pozorišta BiH, održan je 1959. godine

Ovogodišnji 49. Teatarski festival BiH FEDRA Bugojno održat će se od 13. do 20. Jula.

Na Festivalu je do sada izvedeno 550 predstava, učestvovalo više od 10.500 pozorišnih djelatnika iz BiH i okruženja i predstave posjetilo više od 160 hiljada gledalaca.

Na festivalu će ove godine učestvovati i Gradsko pozorište Živinice.

Predstave iz Živinica u Bugojnu uvijek izazovu oduševljenje kod publike te osvoje najveći broj nagrada. Iste reakcije se očekuju i ove godine na predstavu „Bosanski špijun“ koja će biti odigrana 18.jula.

Festival Fedra ima državni karakter i uspostavio je saradnju sa sličnim festivalima u drugim državama: Hrvatska, Srbija, Crna Gora, Slovenija i Makedonija sa kojima se povremeno razmjenjuju najbolje predstave.

Misija festivala je da  domaćinskoj atmosferi omogući najboljim neprofesionalnim teatrima iz BiH da se druže u Bugojnu, afirmišu svoje stvaralaštvo i razvijaju teatarske vještine te im se stvore preduslovi za međunarodnu saradnju sa sličnim festivalima.

Ne sumnjamo da će gradsko pozorište Živinice i ove godine iz Bugojna donijeti nekoliko nagrada među kojima i nagradu za najbolju predtavu po mišljenju publike.

Merisa Mujčinović Husić

 

 

 

 

 

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje