Početna aktuelnosti Gripa: U Općini Živinice nema razloga za paniku!

Gripa: U Općini Živinice nema razloga za paniku!

152
0
Podijeli

Broj oboljelih od bolesti sličnih gripi i akutnih respiratornih infekcija povećan je tokom protekle sedmice širom BiH, ali i cijele Evrope. U odnosu na isti period prošle godine, zabilježen je veći broj oboljelih od teških akutnih respiratornih infekcija i hospitalizovanih osoba.

Na području naše Općine  kada je u pitanju virus gripe situacija nije zabrinjavajuća kazala nam je dr Ružica Janković-Samardžić, spec.epidemiolog. Za jednu osobu je potvrđen virus gripe i ista je hospitalizovana na UKC-u Tuzla.

U toku proteklih pet mjeseci registrovano je 120 u januaru 20 oboljenja sličnih gripi, kaže doktorica Janković-Samardžić.

Taj broj je u odnosu na ranije godine prilično smanjen, što se može pripisati i uspješno sprovedenoj aktivnosti vakcinacije pacijenata proti ove bolesti,

Osnovno je liječenje gripe simptomatsko, a obuhvaća postupke za uklanjanje i ublažavanje pojedinih simptoma bolesti. To podrazumijeva mirovanje, uzimanje veće količine tekućine te lijekove za snižavanje temperature i suzbijanje kašlja.

Doktori su izričiti u jednom da Antibiotici nisu učinkoviti jer je gripa virusna bolest! Antivirusne lijekove treba koristiti samo po preporuci doktora.

Glavna boljka gripe je što napada cijelo tijelo, pa se imunitet jako teško brani. Sliči na ostale infekcije, ali glavna razlika ipak je u visini tjelesne temperature, dugom trajanju bolesti i simptomima.

Liječniku treba otići samo ako temperatura traje duže od četiri, pet dana, ako postoji poremećaj disanja (teško disanje, ubrzano disanje, jak kašalj, bol u prsima) ili se javi vrtoglavica, povraćanje i proliv, te ako se ponovi povišena temperatura nakon poboljšanja stanja.

Preporučuju se topli, bezalkoholni napitci, kako bi se nadoknadila tečnost . Kapi za nos (ukoliko je zapušen), sredstva za snižavanje temperature, tuširanje mlakom vodom i pastile za grlo ublažavaju simptome bolesti.

Novinarka/Merisa Mujčinović/

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje