Početna aktuelnosti Horizontalna i vertikalna signalizacija

Horizontalna i vertikalna signalizacija

1006
0
Podijeli

Neizostavni dio svake klovozne trake  je horizontalna i vertikalna signalizacija. Svaka od njih ima svoju važnu i nezamjenjivu ulogu za učesnike u saobraćaju.

Kada je reč o horizontalnoj signalizaciji, poseban akcenat su pune linije, isprekidane linije, razdjelne, središnje i rubne, a sem toga i zaustavne linije. Ostale oznake takođe su veoma bitne – strelice, natpisi, polja za usmjeravanje, parking mjesta, oznaka za posebne namjene… Sve što je potrebno vozaču da bi tokom vožnje bio informisan i nalazi se u centralnom polju pažnje vozača.

A prvi elementi horizontalne signalizacije primjenjuju se još 1900. godine na jednom putu u državi Mičigen u Sjedinjenim Američkim Državama, da bi se trideset godina kasnije javila ideja o primjeni svjetloodbojnih elemenata koje se dodaju u osnovnu masu boje, čime se dobila vidljivija i kvalitetnija horizontalna signalizacija noću.

Upotreba horizontalne signalizacije bila je ograničena nerazvijenom tehnologijom boja, ali se posle Drugog svetskog rata to promjenilo, jer počinje njena masovnija upotreba. Osim materijala, vremenom se razvijao I dizajn, kao I standard i normativi.

Osim horizontalne istog ranga po značaju je i vertikalna  signalizacija, a u nju spadaju svi znakovi, počev od znakova opasnosti, izričitih naredbi i obavještenja. Posebno iskazani su znakovi koji predstavljaju putokaze, kao i razne dopunske table, ali i turističke table obaveštenja.

Ovih dana u gradskoj zoni u Živinicama primjetno je da se uveliko radi na horizontalnoj signalizaciju

Općina Živinice u martu je potpisala ugovor sa živiničkom firmom HiH za izvođenje radova  horizontalne i vertikalne signalizacije. Vrijednost potpisanog ugovora je 15 hiljada KM. Predmet ugovora je izvođenje radova u sklopu programa-projekta „ Održavanje, rekonstrukcija i izgradnja-dogradnja  puteva-ulica i pješačkih zona Općine Živinice i to za segment odnosno Lot-4 „Horizontalna i vertikalna signalizacija“.

Vrijednost do sada izvedenih radova iznosi 5 hiljada KM.

Novinarka/Merisa Mujčinović/

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje