Početna aktuelnosti IN MEMORIAM-Zlatko Jugović-“Maher “dramskog stvaralaštva

IN MEMORIAM-Zlatko Jugović-“Maher “dramskog stvaralaštva

276
0
Podijeli

Jučer nas je u 79 godini života nakon duže i teške blesti napustio veliki čovjek,veliki umjetnik,glumac,sportista,dramaturg  i dramski pisac koji je obilježio kulturno-umjetnički život Živinica ali i šire.

Na daskama koje život znače ostavio je neizbrisiv trag po kojem će ga se sjećati sve generacije.Zlatko je bio učitelj mnogima,uzor i pedagog,koji je svojim životnim djelima obogatio duhovni prostor grada Živinice.

U mlađim danima bio je među najuspješnijeim atletičarima BiH, a 1961 godine u tuzlanskom hotelu Bristol proglašen je za spotistu godine u konkurenciji atletičara.

Najveće uspjehe postigao je na polju glume a osim uloga u raznim predstavama napisao je na desetine  drama.Nesebično je pomagao mlađoj populaciji i educirao ih za vladanje scenom .Osim gradskog pozorišta u Živinicama gostovao je i glumio i u Narodnom pozorištu Tuzla,a Evropu je proputovao sa ove dvije pozorišne kuće.Kao novinar radio je u u RMU  Đurđevik gdje je uređivao novine ovog rudarskog kolektiva,a bio je i dospisnik Oslobođenja.

Zlatko Jugović jučer je preminuo u Brčkom u Domu za stare i iznemogle Huskić.Posljedni ispraćaj maheru dramskog stvaralaštva obavit će se u četvrtak 25.02.2021 godine sa polaskom ispred njegove porodične kuće u ulici Alije Izetbegovića u Živinicaa u 15 h,nakon čega će pokojnik biti sahranjen na Grdskom groblju Živinice.

Komemoracija Zlatku Jugoviću bit će upriličena isti dan u 11 h u Bosansko Kulturnom Centru Živinice .

Velikom živiničanu koji nas je sve zadužio da ga se uvijek sjećamo neka je laka zemlja bosanska i počivao u miru božijem …

Sabina Kavgić

 

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje