Početna aktuelnosti Izgrađen mesdžid u Jablanici-Brezik

Izgrađen mesdžid u Jablanici-Brezik

479
0
Podijeli

Osman ef. Šehović bivši imam u Banovićima mještanin naseljenog mjesta Jablanica u Živinicama Gornjim oduvijek je imao želju da njegova mahala ima svoj mešdžid.

Osmanova želja se uspjela ostvariti tako što je on odlučio da kupi zemljište koje je uvakufio i namijenio da na tom mjestu izgrade mesdšid.

Da se iskren nijet prima pokazao je i ovaj slučaj gdje su od ideje do realizacije prošle samo dvije godine.

Mještani su dočekali da u imaju svoj mešdžid mjesto gdje će se odvijati vjerski život ovog dijela Gornjih Živinica.

Projekat je realiziran donatorskim sredstvima Islamske omladine saudijske Arabije a podršku su dali i mještani svojim donacijama, kaže član džematskog odbora Sabahudin Krivalić.

Mesdžid u Jablanici peti je po redu u MZ Živinice Gornje i imam džmata ističe da je vrijednost ovih obejakata veoma važna za odvijanje vjesrkog života svakog džemata.

Za 70 domaćinstava izgradnja ovog objekta donijela je veliku radost imajući u vidu da će od septembra u ovom objektu imati priliku da pohađa vjersku pouku dvadesetoro djece.

Zvanično otvorenje još uvijek nije upriličeno i u planu je organizacija mevludske svečanosti, u planu su i drugi sitni projekti oko mesdžida kako bi se sva infrastruktura uspješno privela kraju.

Merisa Mujčinović Husić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje