Početna aktuelnosti Izrada fizibiliti studije za naknadnu obradu otpada

Izrada fizibiliti studije za naknadnu obradu otpada

186
0
Podijeli

Izrada fizibiliti studije za naknadnu obradu otpada i cirkularnu ekonomiju tema je danas održanog online sastanka kod garadonačelnika.

Riječ je o prvom radnom sastanku, nakon što su određeni eksperti za izradu studije izvodljivosti o naknadnoj obradi otpada i korporativnom osnaživanju preduzeća.

Pored gradonačelnika i predstavnika firme Eko-sep online sastanku prisustvovali su predstavnici kompanije SL Consult koja je na međunarodnom tenderu dobila posao izrade fizibiliti studije za naknadnu obradu otpada te predstavnici Evropske banke koji su i finansijeri projekta.

Riječ je o grant sredstvima u visini od 150 hiljada eura.

Značaj navedenog projekta je za čitavu regiju Tuzlanskog kantona, jer predstavlja preduslov za realizaciju svih projekata obnovljivih izvora energije koji se odnose na cirkularnu ekonomiju i u konačnici izgradnju toplana na obnovljive izvore energije.

To bi ne samo olakšalo dugotrajno postojanje deponije, već bi time ovo postala najmodernija deponija u zemlji, približivši ovu regiju ostalim europskim gradovima.

Grad Živinice dobit će potrebnu pomoć od eksperta iz Evropske unije koji su dužni  da prilagode zakonsku legislativu, sporazume BiH sa EU i sve ostalo što ide u prilog cirkularnoj ekonomiji, kaže gradonačelnik.

Realizacijom projekta ispunit će se direktiva Europske unije o naknadnoj obradi otpada, a posebna važnost je što se prvi put u državi Bosni i Hercegovini počinje sa cirkularnom ekonomijom i korištenjem obnovljivih izvora energije.

Merisa Mujčinović Husić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje