Početna aktuelnosti JU BKC Živinice: Upriličena promocija knjige “Moj vetar banatski” autorice Jelene Milić

JU BKC Živinice: Upriličena promocija knjige “Moj vetar banatski” autorice Jelene Milić

182
0
Podijeli

J

učer, 21. 5. 2022. godine, u 18 h, u Velikoj sali JU Bosanski kulturni centar Živinice upriličena je promocija knjige „Moj vetar banatski“ Jelene Milić.


Jelena Milić je rođena u Subotici.

Srednju medicinsku školu i Višu vaspitačku školu završila je u rodnom gradu.

Predagoški fakultet završila je u Somboru nakon čega je radila kao profesorica razredne nastave.

Četrnaest godina je radila kao volonterka Crvenog krsta Subotica i nekoliko godina u Hitnoj pomoći.

Preselila se u Novi Sad i tamo se zaposlila.

Trenutno radi na poziciji samostalnog stručnog saradnika u Crvenom krstu Vojvodine.

Učestvovala je u mnogim projektima u vezi s bezbjednošću na vodi, spašavanjem i očuvanjem ljudskih života, promocijom dobrovoljnog davalaštva krvi i dr.

Velika je zaljubljenica u prirodu i muziku.

Hobiji su joj fotografija i poezija.

Izdala je dvije knjige u Banatskom kulturnom centru, prvu „Oteto od sna“ 2018. godine i drugu „Moj vetar banatski“ 2021.

„Moj vetar banatski“ je zbirka ljubavne poezije, ljubavne čežnje, još neostvarene ljubavi, ljubavi koja se čeka, ali ne i knjiga ljubavne tegobe.

Knjigu čini sedamnaest ciklusa pjesama (pjesme unutar ciklusa nemaju nazive) kao i nekoliko kratkih priča ili poezije u prozi pa samim time Autorica pravi odmak od uobičajenih književnih formi.

Ona je u poeziju utkala svoju ljubav prema fotografiji, muzici i prirodi, tako da čitalac može osjetiti emociju koju osjeti lirski subjekt, ali kao da može i pomirisati i vidjeti cvijet pored njega te plesati s banatskim vjetrom.

Autorica Jelena Milić i moderatorica Amra Mujezinović su, u veoma ugodnoj atmosferi, razgovarale o navedenoj zbirci poezije, o važnosti književnosti u životu Autorice, o izdavaštvu u Bosni i Hercegovini i Srbiji i mnogim drugim književnim i neknjiževnim temama.

Emir Ibrahimović je vrhunskom govorom poezije otvorio vrata knjige čitalačkoj publici, a Monika Tadić maestralnom izvedbom kompozicije Kloda Debisija i Gradski mješoviti hor Živinice milozvučnom izvedbom pjesama „Dok palme njišu grane“ i „Ne vrijedi plakati“ podigli su kvalitet promocije na jedan viši nivo.

Cijena knjiga je bila 5 KM, a sav prihod od prodaje knjige Autorica je donirala Dramskom studiju „Aplauz“ Živinice, na čemu su joj Živiničani zahvalni.

Tekst: Amra Mujezinović

Foto: Amra Halilbašić

JR

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje