Početna aktuelnosti JU Gimnazija: Eksterna matura

JU Gimnazija: Eksterna matura

147
0
Podijeli

Učenici završnih razreda osnovnih i srednjih škola u Tuzlanskom kantonu ove će godine polagati eksternu maturu, za razliku od prošle godine kad je zbog pandemije eksterno testiranje znanja organizovano samo za one učenike koji su morali imati rezultate ovog testa za upis na fakultete izvan Bosne i Hercegovine.

Polaganju testa općeg znanja danas je pristupilo 69 učenika JU Gimnazija Živinice.

Ove godine će eksternu maturu polagati oko 4.000 maturanata osnovnih škola i oko 2.700 učenika završnih razreda gimnazija, tehničkih i umjetničkih srednjih škola u Tuzlanskom kantonu.
Predmetni nastavnici spremili su učenike za polaganje koje će biti organizovano u četiri termina od kraja maja i početkom Juna ove godine.
Ovaj vid testiranja dobra je prilika da učenici na kraju svog srednjoškolskog obrazovanja, provjere stepen i dosegnuti nivo stečenog znanja u toku školovanja.
Eksternu matura, odnosno test općeg znanja danas su polagali i Živinički gimnazijalci.
Ako učenik ne položi eksternu maturu za takve će biti organiziran popravni ispit.
Prvi i drugi izborni predmet polagat će se 7.6, i 11.6., za ove izborne grupe očekuju se najbolji rezultati kaže direktorica JU Gimnazija Muljka Hamzagić, jer su učenici dvije godine imali po tri časa sedmično izborne predmete gdje su se aktivno spremali za polaganje eksterne mature.

Merisa Mujčinović Husić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje