Početna aktuelnosti JU Prva osnovna škola osvojila prvo mjesto na gradskom takmičenju “Misli mine”

JU Prva osnovna škola osvojila prvo mjesto na gradskom takmičenju “Misli mine”

51
0
Podijeli

Bosna i Hercegovina je i dalje jedna od najzagađenijih zemalja minama u regionu jugoistočne Evrope. Minska prijetnja će još dugo biti prisutna  na prostorima Bosne i Hercegovine, pa je kontinuirano provođenje aktivnosti upozoravanja na opasnost od mina neophodno kako bi se izbjegle nove žrtve mina i eksplozivnih ostataka zaostalih iz rata.

Takmičenja “Misli – mine!” za djecu osnovnih škola predstavljaju također veoma važnu aktivnost u programu upozoravanja na opasnost od mina. Učenici interaktivnim radom i uz takmičarski duh uče kako sigurno živjeti u Bosni i Hercegovini.

Nakon dvije godine pauze Crveni križ grada Živinice danas je za učenike osnovnih škola organizirao takmičenje na temu minsko-eksplozivnih sredstava.

Učešće na takmičenju uzela su 24 učenika iz osam škola, sa takmičenja je izostala samo ekipa osnovne škole Dubrave.

Prvo mjesto na gradskom takmičenju „Misli mine“, zauzela je ekipa Prve OŠ , druga je OŠ Bašigovci, dok je treće mjesto zauzela ekipa OŠ Živinice Gornje.

Vrijedno je napomenuti da trenutna veličina sumnjive opasne površine na mine u BiH iznosi 922.37 kilometara na kvadrat ili 1,8 posto u odnosu na njenu ukupnu površinu a na kasetnu municiju 1.45 kilometara na kvadrat. Prostor Federacije Bosne i Hercegovine je po pitanju ugroženosti od mina posebno pogođen jer se oko dvije trećine sumnjive površine nalazi upravo na prostoru Federacije BiH, navode iz FUCZ-a.

Merisa Mujčinović Husić

 

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje