Početna aktuelnosti Kako izabrati najbolji način grijanja

Kako izabrati najbolji način grijanja

140
0
Podijeli

Od svih segmenata prilikom gradnje ili kupovine i opremanja doma najvažnije je pitanje grijanja.

Lokacija, izgled, veličina i vrsta doma…ništa od ovoga nije bitno koliko dobro grijanje, a ipak sve ovo su faktori koji utiču na izbor vrste grijanja.

Kako izabrati vrstu energenta i sistem rada koji će se dugoročno pokazati kao najisplativije grijanje pitanje je do čijeg odgovora nije lako doći.

Međutim, da biste došli do tog odgovora potrebno je da poznajete faktore koji utiču na efikasnost grijanja, a koji bi se mogli podijeliti na sljedeći način:

Toplotna izolacija objekta

Klimatski faktor, odnosno lokacija na kojoj živite i veličina prostora

Karakteristike sistema grijanja, energenta i automatske regulacije

Sistem korištenja i održavanja

Cijene energenata

Ali, čak i ako vam je jasna važnost svih ovih faktora to ne mora značiti da je lako napraviti odluku.

Prvenstveno zbog cijene energenata koju nije lako dugoročno predvidjeti, ali i klimatskih faktora koji postaju sve nepredvidljiviji.

S druge strane, toplotna izolacija objekta je faktor na koji itekako možete uticati, što je dobra vijest jer je ovo najvažniji dio čitave priče o grijanju.

Ukoliko vam kuća ili stan nemaju dobru toplotnu izolaciju, šanse da imate isplativo grijanje su minimalne.

Plastično rečeno, objekat će gubiti toliko toplote da ćete potrošiti znatno više novca za njeno nadoknađivanje nego što biste potrošili za zagrijavanje da objekat ne gubi toplotu.

Loša ili nikakva toplotna izolacija, visoka cijena energenata u odnosu na životni standard i loša distributivna mreža pretvaraju grijanje u veliki problem naših domaćinstava.

Financijska nemogućnost obezbjeđivanja dobre izolacije je najveća prepreka dobrom grijanju, tako da je najbolje toplotnu izolaciju postaviti kao dugoročni cilj, a grijanje birati na način da izaberete sistem i energent koji ispunjava najviše zahtjeva sa sljedeće liste:

Ujednačeno zagrijava prostor koji se grije

S najmanjom potrošnjom energije zagrijava prostor

Traži najmanju investiciju

Nema velike troškove održavanja

Ostavlja mogućnost zagrijavanja pojedinih prostorija (različitog intenziteta)

Ako je vaš dom slabo izolovan, onda će vam najveća briga biti troškovi grijanja, odnosno, cilj će vam biti da koristite najjeftiniji energent.

Kao što vidite, sve zavisi od tehničkih karakteristika objekta i financijskih mogućnosti.

Najpovoljnije grijanje ćete moći izabrati kada vaš dom bude ispunjavao bar neke od energetskih uslova, pa makar to bili kvalitetni prozori, izolacija krova ili bilo koji način da “začepite” neku od rupa koja odvlači energiju.

Ako imate kuću veće kvadrature i spremni ste za veće početno ulaganje, najbolje je opredijeliti se za kotao na čvrsta goriva, a veće uštede ćete ostvariti ako ga kombinujte sa bojlerom za zagrijavanje vode.

S druge strane, ako živite u stanu trenutni podaci nam pokazuju da je najisplativije grijanje na struju i to inverter klimom, ali ako stan ima velike gubitke toplote ovo nije srećno rješenje.

Jasminko Razić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje