Početna aktuelnosti Kako šetnja pozitivno utječe na vaše tijelo

Kako šetnja pozitivno utječe na vaše tijelo

2056
0
Podijeli

Pješačenje je najjednostavniji način treninga. Možete hodati bilo gdje, a pruža širok raspon pogodnosti.

Hodanje može utjecati na naše zdravlje, ali i fiziologiju. Šetnja pruža minimalni pritisak na zglobove i kosti za razliku od trčanja ili skakanja. Odlična je za ljude starije dobi, one koji imaju ozljede i oštećenja, ali i ljude koji se žele polako pokrenuti. Čestim hodanjem možete zategnuti i ojačati mišiće nogu, gluteusa i leđa.

Za vrijeme šetnje rade mišići cijeloga tijela te se tako pokreće cirkulacija, jača se srčani sustav te zdravlje kostiju, ali se smanjuje mogućnost oboljenja od dijabetesa i tope se kilogrami. Učestalo hodanje smanjuje razinu lošega holesterola, tzv. LDL, a poboljšava raspoloženje i održava tjelesnu težinu. Šetnjom preko dana dobivamo potrebne doze vitamina D, a posljednje studije pokazuju kako taj vitamin dobar u prevenciji osteoporoze, raka i visokoga krvnoga tlaka.

Jednako tako trebali biste što češće mijenjati rutu šetnje, odnosno ponekad hodati u prirodi, a nekada gradom. Šetanje opušta, pruža priliku da razmišljate o sasvim nebitnim sitnicama, ali i onim važnim, životnim stvarima.

Muzika: Slušanje muzike za vrijeme šetnje zaista pomaže. Treneri preporučuju da izradite playlistu sa onoliko pjesama koliko želite da vaš trening šetnje traje. Tada nećete nervozno pogledavati na sat i računati koliko je sati, no pripazite na to da u prometu ipak stišate glazbu kako biste obratili pozornost na automobile i ljude.

Aplikacija koja prati kretanje: Aplikacija prati vaš razvoj i proces hoda te pokazuje broj prijeđenih kilometara. Kada pratite napredak to vam podiže želju i volju za boljim te jačim treningom.

Kratke šetnje nakon obroka: Hodanje nakon jela, barem 10-15 minuta može vam pomoći suzbiti daljnji apetit i prejedanje. Na taj način možete smanjiti količinu triglicerida, odnosno masnih kiselina i ubrzati probavu.

Odaberite pravu opremu: Cipele, odnosno tenisice napravljene baš za hodanje pružaju udobnost, sigurnost i pravilnu izvedbu treninga.

Što čekate?

Jasminko Razić

Podijeli
Prethodni članakIzreke i citati o internetu
Sljedeći članakZdrava ishrana

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje