Početna aktuelnosti Kampanja #bolje’vako, Gender Centara FBiH

Kampanja #bolje’vako, Gender Centara FBiH

720
0
Podijeli

Svojom kampanjom #bolje’vako, Gender Centar FBiH putem serije kratkih video spotova promoviše pozitivne partnerske odnose i nenasilnu komunikaciju sa djecom.

Nasilje u porodici je naučeni i transgeneracijski prenosiv obrazac ponašanja. Međutim, moguće je usvojiti i pozitivne oblike komunikacije ukoliko postoji spremnost za promjenama.

“JAČAJMO MEĐUPARTNERSKE ODNOSE I KOMUNIKACIJU SA DJECOM. BUDIMO PRIMJER DRUGIMA. PROMJENIMO DRUŠTVO, PROMJENOM SEBE.”

Ukoliko se nasilje u porodici desi, ono predstavlja krivično djelo. Postoji obaveza prijavljivanja nasilja u porodici najbližoj Policijskoj stanici. Policija sačinjava izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i predlaže jednu ili više zaštitnih mjera , tako da žrtva dobija zaštitu neovisno o trajanju ili ishodu krivičnog postupka.

Putem besplatnog SOS telefona 1265 možete dobiti savjete kako postupiti u slučajevima nasilja u porodici i koji su to koraci u postupku zaštite i prijave nasilja.

Finansijski podržano iz sredstava FIGAP II Programa.

Program za implementaciju Gender akcionog plana  BiH rezultat je saradnje, agencije za ravnopravnost spolova BiH- Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, Gender Centra FBiH i Gender Centra RS a njegov je cilj da osigura održivu provedbu Gender akcionog plana BiH.

Program podržava Kraljevina Švedske koju predstavlja Ambasada Kraljevine Švedske u BiH, putem razvojne agencije SIDA.

Merisa Mujčinović Husić

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje