Početna aktuelnosti Kantonalna inspekcija kažnjavala pijačne prodavce koji nemaju dozvolu za rad na Dnevnoj...

Kantonalna inspekcija kažnjavala pijačne prodavce koji nemaju dozvolu za rad na Dnevnoj gradskoj pijaci u Živinicama

247
0
Podijeli

Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjoj trgovini obavezuje organizatore pijaca da prodajna mjesta iznajmljuju samo registrovanim trgovcima, poljoprivrednim proizvođačima i obrtnicima. No, da bi se trgovci – pojedinci registrovali, pijaca na kojoj rade mora biti legalizirana i ispunjavati minum tehničkih uslova za rad.

Problem nastaje kada pijačni radnici žele da se registruju ali im se ne može izdati dozvola za rad ako pijaca nema svu potrbnu dokumentaciju.

Dnevna Gradska pijaca Živinice još uvijek nije dobila sve potrebne dozvole tako da pijačni prodavci ne mogu registrovati djelatnost što stvara probleme prilikom dolaska inspekcija kao što je to bio slučaj danas.

Na Dnevoj gradskoj pijaci Živinice egzistenciju ostvaruje preko 100 porodica kojima je ovo jedini izvor primanja i kako kažu spremni su učiniti sve da sačuvaju svoje radno mjesto.

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove danas je poslala inspektore na pijacu u Živinicama koji kako kažu obavljaju svoje redovne planom predviđene aktivnosti na svim pijacama u TK. Tom prilikom izdate su kazne pijačnim prodavcima koji nisu imali dozvole za rad.

Prema informacijama koje smo dobili u Gradskoj upravi Živinice planirana sredstva u budžetu za ovu godinu za Dnevnu pijacu bit će utoršena za riješavanje potrebne dokumentacije i uređenje prostora pijace, a planirano je 100 000KM.

Za nadati se da će ta sredstva što prije biti utrošena za planirane namjene i da pijačni prodavci neće imati više problema prilikom registracije djelatnosti a samim tim i problema sa nadležnim inspekcijskim organima.

Merisa Mujčinović Husić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje