Početna aktuelnosti Klub boraca “PL” Živinice obilježio aprilske dane otpora

Klub boraca “PL” Živinice obilježio aprilske dane otpora

228
0
Podijeli

Klub boraca Patriotske lige Živinice danas je organizirao obilježavanje aprilskih dana otpora.
Bila je ovo prilika da se evociraju uspomene na jedinice Patriotske lige i rezervnog sastava policije koje su 7.aprila otišle na Kula Grad Zvornik da brane domovinu BiH.
živinički borci bili su na svim ratištima širom BiH, o njihovoj hrabrosti požrtvovnosti čulo se u svakom kraju naše zemlje. Oni nisu čekali da neprijatelj napadne njihov kućni prag, spremno su išli u borbe tamo gdje su znali da je njihova pomoć potrebna.
Danas je proučen Jasin, Fatiha i položeno cvijeće na mezar rahmetli Izeta Selimovića Ize prvog šehida s područja Živinica.
Ovom prilikom prisutnima je pročitano pismo generala Saliha Malkića.
Aprilskih dana kada su patriote stale u odbranu domovine tamo gdje je bilo najpotrebnije i odlasku na Kula Grad prisjetio se i general ARBiH Vahid Karavelić.


Nakon obraćanja upriličen je obilazak spomen obilježja u MZ Svojat, gdje e bilo govora o borcima Svojata koji su se odazvali pozivu u pomoć i otišli na Kula Grad, njihova žrtva je nemjerljiva.


Cvijeće je položeno i na centralno spomen obilježje i na spomen ploču ” Živiničke policije 92/95″.
Nakon čega se delegacija zaputila u Dubrave Gornje kod džamije Plane gdje je na isti način odata počast borcima odbrane Kula Grada.


Zahvaljujući jakoj volji i želji patriota da odbrane svoju domovinu od agresora, pokazali su svom narodu da mogu pružiti otpor, iako su znali da u ovim akcijama ne mogu odbraniti Kula Grad.
Da nije bilo takvih patriota i naših boraca mi danas ne bi živjeli na svojoj rodnoj grudi.

Merisa Mujčinović Husić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje