Početna aktuelnosti Koliko se poštuju mjere zaštite?

Koliko se poštuju mjere zaštite?

120
0
Podijeli

Popuštanje mjera je dovelo do nepoštivanja preporuka i do veće pojave oboljelih od korona virusa iako su striktne odredbe kriznih štabova da se građani pridržavaju fizičke distance i nošenja maski to baš u praksi i ne izgleda tako. Evidentna je činjenica da su se građani prilično opustili u odnosu na početak pandemije, naročito mlađa populacija.

Prema informacijama koje smo dobili iz Uprave policije MUP-a TK-a, shodno Naredbi Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona od 27.7.2020.godine, odnosno Odluci o proglašenju prestanka stanja nesreće uzrokovano pojavom koronavirusa na području FBiH, ista poduzima mjere iz svoje nadležnosti kaopotpora inspekcijskim službama, u cilju kontrole provođenja naređenih mjera i sprečavanja širenja COVID-19.

Policijski službenici PS Živinice svakodnevno vrše kontrolu i upozoravanje građana na obavezu poštivanja izdatih naredbi, odnosno održavanja fizičke distance i nošenje zaštitnih maski. U proteklih mjesec dana, na području odgovornosti PS Živinice, upozoreno je oko pedesetak građana.

U članu 226. Krivičnog zakona FBIH kaže se da:

„Ko za vrijeme epidemije kakve zarazne bolesti ne postupi po naredbama ili odlukama donesenima na osnovu propisa nadležnog organa kojim se određuju mjere za suzbijanje ili sprečavanje epidemije, kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine“.

I danas se naša ekipa mogla uvjeriti koliko se građani pridržavaju naredbi iako su sve institucije na vidno mjesto istakle upozorenja o poštivanju mjera zaštite.

Život čovjeka je iznad svega, zato je veoma važno da se tim vodimo prilikom svakog izlaska iz kuće. Zaštitimo prije svega sebe a onda i druge jer bit će kasno kada shvatimo da smo upravo mi možda bili uzrok da neko izgubi život, neko ko je već bio narušenog zdravlja dok mi virus nismo ni osjetili.

Čuvajmo jedni druge poštivanjem izrečenih mjera nadležnih institucija.

Merisa Mujčinović Husić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje