Početna aktuelnosti Kontrast kao kultura i kultura kao zbir kontrasta

Kontrast kao kultura i kultura kao zbir kontrasta

852
0
Podijeli

Piše: Amra Mujezinović

Tri vrijedne žene, ne obazirući se na ljude koji kažu da kultura nikoga ne zanima i da za ozbiljne projekte iz oblasti kulture nikad nema dovoljno novca, prije godinu dana su osnovale Udruženje za kulturu „Kontrast“ Tešanj. Navedeno udruženje je dosad, uživo i na društvenim mrežama, promoviralo mnoge bosanskohercegovačke pa i svjetske umjetnike, među kojima su: Sara Kopeczky Bajić, Arnela Mahmutović, Alisa Teletović, Mehmed Begić, Adis Elias Fejzić, Monika Tadić i mnogi drugi. Više o Udruženju saznali smo razgovarajući s predsjednicom Udruženja Umihanom Krličević-Omerović.

Ko su tri vrijedne žene koje su osnovale Udruženje za kulturu „Kontrast“?

Udruženje za kulturu Kontrast osnovano je prošle godine godine, a njegove osnivačice su Melida Travančić, književnica i doktorica humanističkih nauka iz područja književnosti, Umihana Krličević-Omerović, magistrica komunikologije, usmjerenje poslovno komuniciranje i Mirela Kulović, slikarica i magistrica industrijskog inženjerstva.

Kontrast je nastao kao rezultat intenzivnih razgovora i druženja s umjetnicima i prepoznavanje potrebe za jednim „drugačijim“ predstavljanjem kulture i umjetnosti u BiH kao i povezivanja i promovisanje ljudi koji se bave kulturom i umjetnošću.

Ideja o formiranju Kontrasta dugo se lelujala u zraku, u svakodnevnim razgovirima između Melide i mene, a onda se pojavila Mirela kao treća karika koja je zaista nedostajala da se kockice poslože i da Udruženje dobije karakter, a potom i plan, misiju i viziju.

Misija Kontrasta jest promocija bh. kulture i povezivanje umjetnika/ca na regionalnom nivou, omogućavajući im prilike za suradnju i prezentaciju rada. Naša vizija jeste da Kontrast postane regionalno prepoznatljivo udruženje za promociju bh. kulture i umjetosti, odnosno udruženje koje će od strane umjetnika i umjetnica biti prepoznato kao medijator za njihovu suradnju.

Čime se Udruženje bavi i koji su njegovi ciljevi?

Kontrast je sve ono što ulazi u opis riječi kultura. Često kada govorim o kulturi, volim istaknuti da je kultura način življenja… Pored umjetnosti, kultura je i jezik, i hrana, određena ponašanja koja definiraju kulturu jednog naroda, uvjerenja, stavovi itd. O svemu tome treba govoriti kada govorimo o kulturi, jer kada stvari sagledamo iz tog ugla, onda zaista vidimo kako bogatu i raznovrsnu kulturu imamo u BiH. Na koncu, slobodno možemo reći da nas je upravo ta raznovrsna kultura i inspirisala da osnujemo Udruženje koje će raditi na promociji te iste kulture.

Osnovni cilj Kontrasta jeste promocija bosanskohercegovačke kulture, književnosti, likovnog i filmskog stvaralaštva, odnosno svih vrsta umjetnosti i bh. umjetnika u svijetu, te promocija drugih umjetnika u BiH. Uspostavljanje internacionalne suradnje. Udruženje ima Statutom definirano 16 ciljeva od kojih ću ovdje navesti samo neke: prezentacija umjetničkih djela putem: koncerata, predstava, promocija knjiga, muzičko-scenskih djela, predavanja, izložbi, multiumjetničkih manifestacija i drugih manifestacija kulturno-umjetničkog karaktera, organizovanje škola i kurseva u svrhu edukacije i njegovanja kulturno-umjetničke baštine, publikovanje i objavljivanje autorskih djela, radova, časopisa, brošura književnog, umjetničkog, kulturnog i svakog drugog kreativnog naučno-istraživačkog  sadržaja za članove udruženja, razvijanje saradnje s drugim udruženjima koja imaju slične ili iste ciljeve, organizacija likovnih i književnih kolonija, festivala, umjetničkih i naučnih konferencija…

Rekli smo već da umjetnike predstavljate uživo i na društvenim mrežama. Na kojim društvenim mrežama ste zastupljeni i na koji način su stranice na njima koncipirane?

Udruženje za kulturu Kontrast ima i Facebook i Instagram stranicu kontrast.udruzenje na kojima možete pratiti naš rad. Na stranicama imamo doista zanimljive sadržaje. U nastojanju da promoviramo umjetnost i umjetnike, imamo rubriku U fokusu u kojoj sedmično predstavljamo umjetnike/ce iz regije, iz svih oblasti umjetnosti, prikazujući njihov rad. Zatim, tu su i online izložbe koje smo pokrenuli potaknuti novonastalom situacijom izazvanom virusom korona i koje smo zadržali i nakon što se situacija malo smirila. Početkom mjeseca preporučujemo jednu ili dvije knjige za čitanje uz obrazloženje zašto baš ta/e knjiga/e… Donosimo konkurse, pozive za projekte, ponekad preporučimo i muziku, odnosno poeziju… Jednostavno, pratite putem društvenih mreža naš rad, jer smo mi #kontrasvega.

Planirate mnogo i realizirate mnogo. Čuli smo mnogo i o vašim prekograničnim saradnjama. Koje realizirane projekte vrijedi posebno spomenuti?

Do sada smo radili mnogo i intenzivno. Tako da smo tokom prošle godine, neposredno nakon osnivanja Udruženja, u 6 bh. gradova promovirali  naučnu studiju Ulaznica za junački kabare: književne refleksije Sarajevskog atentata, autorice Melide Travančić. Uspostavili smo suradnju s Udruženjem pisaca najveće pokrajine Njemačke  NRV (NRV – Sjeverna Rajna – Vestfalija) koje je u svoju mongrafiju Mein zweisprachiges ich uvrstilo crteže i slike Mirele Kulović. Zatim, povezivanje i suradnja s američkom organizacijom Take care (Čuvaj se) s kojom je dogovoreno prevođenje poezije bh. autora i njihova promocija u USA. Također, susrele smo se s američkim ambasadorom Ericom Nelsonom, predstavile  Udruženje i razgovarale o mogućoj saradnji putem programa koje nudi Američka ambasada u BiH.

Početkom godine realizirale smo projekt Poezija s okusom kafe, koji je sponzorirala kompanija Julius Meinl, a putem kojeg smo uspriličili pjesničke večeri u pet gradova u BiH (Doboj, Banjaluka, Tuzla, Zenica i Sarajevo). U planu smo imali i Mostar, ali je odgođen zbog pojave i širenja koronavirusa. Ono što je zanimljivo za ovaj projekt jest da pjesničke večeri nisu organizirane u ustanovama u kojima je publika inače navikla da budu, nego u kafićima. To su naravno bili pomno birani kafići s kojima Julius Meinl surađuje, a na taj način smo nastojali poeziju približiti mlađoj populaciji, koja se rijetko odlučuje da posjećuje takve događaje u centrima za kulturu, bibliotekama i sličnim ustanovama. Moram da kažem da je feedback publike bio veoma pozitivan i da smo veoma posnosni i sretni zbog ovog projekta.

U Mostaru smo nedavno, u sklopu Mostarskog ljeta, proveli Inspirativne razgovore o slikarstvu i poeziji (Alisa Teletović i Melida Travančić) i organzirali izložbu slika Moj Bosanac i Hercegovac, probudi se!, nastalih za vrijeme izolacije.

Ko i kako se može učlaniti u Udruženje?

U Udruženje za kulturu „Kontrast“ možete se učlaniti veoma lako: javite nam se putem profila udruženja kontrast na društvenim mrežama ili putem našeg maila udruzenje.kontrast@gmail.com, zatim vam mi pošaljemo formular za članstvo kojeg popunite. Otvoreni smo za nove ideje, suradnju, prijedloge…

Planovi Udruženja koji i se trebali realizirati uskoro su…

Trenutno pripremamo dva projekta za implementaciju:

  • Mladi pisci Zeničko-dobojskog kantona, podržan od strane Ministarstva za kulturu, obrazovanje i sport ZDK. Cilj nam je izdati prvu zbirku mladih pisaca/djece uzrasta od 5. do 9. razreda. Za ovaj projekta je zanimljiva jedan činjeca, a to je da smo ga prvobitno planirali sprovesti na području općine Tešanj, i da se trebao zvati Mladi pisci Tešnja, međutim, njegovu vrijednost nije prepoznala Komisije za ocjenjivanje projektnih prijedloga, ali, evo, možemo reći da je to na neki način i sreća, jer će djeca s područja Zeničko-dobojskog kantona dobiti priliku da učestvuju u njemu.

 

  • Pjesnička veče 5 pjesnika/pjesnikinja – projekat je podržalo isto ministarstvo.

Hvala svima koji su sarađivali s nama tokom proteklih 12 mjeseci i koji su nam dali bilo kakav vid podrške. Hvala i vama.

Hvala na razgovoru.

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje