Početna aktuelnosti Likovna kolonija “Živinice 2018.”

Likovna kolonija “Živinice 2018.”

1345
0
Podijeli

Bošnjačka zajednica kulture “Preporod” Živinice organizovala je IX likovnu kolonija pod nazivom “Živinice 2018” održana je u saradnji sa porodicom Puzić u obnovljenoj porodičnoj bosanskoj kući u MZ Barice. Prelijepi ambijent stare bosanske kuće bio je odlična inspiracija umjetnicima koji su djela nastala u Baricama poklonili Preporodu.

Program je započeo nastupom živiničkih sazlija koji su se potpuno  uklopili u ambijent porodične kuće Puzić i na trenutak nas vratili u prošlost, a prošlost je ono što je motivisalo porodicu Puzić da obnovi dom u kojem su živjeli te sačuva od zaborava sve lijepe trenutke koje su proveli u svom toplom domu.

Ajša Puzić je svojim kreacijama obogatila ambijent ovogodišnje Likovne kolonije kreacijama tradicionalne nošnje koje su sačuvane od zaborava zahvaljujući osobama poput Aiše koje ih sa velikom ljubavlju izrađuju.

Načelnik općine Živinice istakao je važnost očuvaju uspomena i tradicije prošlih vremena, u kojem je svoj doprinos dala porodica Puzić.

Unutrašnjost objekta odiše starim vremenima,posjetioci su imali mpriliku vidjeti  stari namještaj, staru šivaću mašinu, krevete od slamarica, stare ćilime, sinije, ibrici, ćase i sve ono čime su se stariji nekada služili. Uz Aišine radove koji su upotpunilo je sliku prošlosti. Otac Sulji i mati Sadeta Puzić odgojili su u pomenutoj kući sedmoro djece: Ajšu, Nijaza, Mirsada, Mirzeta, Sevletu, Esada i Mersidu, koji se s ponosom sjećaju svojih roditelja. Likovna kolonija je trajala dva dana a sa iste će umjetnici ponijeti najbolja sjećanja kako na organizaciju tako i na neobičan ambijent u kojem su mogli uživati.

Novinarka/Merisa Mujčinović/

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje