Početna aktuelnosti LOKALNI AKCIONI PLAN ZA RJEŠAVANJE PROBLEMA ROMSKE KATEGORIJE STANOVNIŠTVA U ŽIVINICAMA

LOKALNI AKCIONI PLAN ZA RJEŠAVANJE PROBLEMA ROMSKE KATEGORIJE STANOVNIŠTVA U ŽIVINICAMA

531
0
Podijeli

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini organizovala je  radionicu o izradi Akcionog plana za rješavanje problema Roma na području Živinica.

Cilj radionice je inicirati proces konsultacija s predstavnicima šire društvene zajednice kako bi se prikupile informacije potrebne za izradu Akcionog plana, te kako bi učesnici razgovarali o metodologiji izrade i prioritetnim područjima djelovanja Akcionog plana.

Problemi koji se ističu kada je u pitanju ova nacionalna manjina su, obrazovanje, zdravstvena zaštita i stambeno zbrinjavanje.

Na današnjem sastanku prisustvovali su i predstavnici romskih udruženja Grada Živinica koji su istakli probleme sa kojima se suočavaju.

Ovaj strateški dokument, obuhvata pet prioritetnih oblasti: zapošljavanje, stambeno zbrinjavanje, zdravstvena zaštita, socijalna zaštita i obrazovanje.

Akteri današnje radionice su se okupili kako bi se upoznali s njihovom ulogom i dužnostima u njegovoj implementaciji, te osiguralo pravovremeno planiranje i efikasna realizacija predviđenih aktivnosti.

Istaknuto je da je ovaj plan ambiciozan, a očekuje se da će njegova implementacija popraviti položaj Roma.

Novinarka/Merisa Mujčinović/

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje