Početna aktuelnosti Loše vodosnabdjevanje u MZ Živinice Gornje

Loše vodosnabdjevanje u MZ Živinice Gornje

430
0
Podijeli

Mještani  MZ Živinice Gornje  i ove godine suočavaju se sa istim problemom, iako Vodvod Pješinac sa kojeg se  snabdijevaju , ima dovoljne količine vode.

Otežana naplata korisnika dovela je do stanja da danas niko ne želi da upravlja Vodovodom.

Nažalost u svemu tome ispaštaju građani naročito oni koji godinama redovno izmiruju svoje obaveze, dok je veliki broj i onih koji ne žele da plaćaju vodu koju potroše.

Sa Vodovoda Pješinac napaja se oko 380 domaćinstava a nekada je taj broj bio mnogo veći.

Međutim, zbog istih problema koji se godinama ponavljaju mještani nekih naselja su odlučili da naprave vlastite vodovode, i odvoje se od Pješinca.

Oni koji su imali finansijska sredstva sami su kopali bunare, a oni koji nemaju ta sredstva mogu samo da čekaju kada će dobiti vodu.

Samim tim pumpe koje bacaju vodu 9 km, troše ogromne količine električne energije, računi za struju iznose mjesečno 2 hiljade KM, tako se došlo u situaciju da korisnici koji su ostali na Vodovodu Pješinac ne mogu pokriti ni račun za struju, a o kvarovima da se ne govori.

S obzirom da niko nije zadužen da vodi vodovod osim volontera koji su se poduzeli da koliko toliko održe u životu isti, informacije smo potražili od predsjednika Savjeta MZ iako MZ nije nadležna za vodovod Pješinac.

Problem predstavlja i loša vodovodna mreža gdje se javljaju se gubitci vode kaže Sabahudin Krivalić, predsjednik Savjeta MZ Živinice Gornje.

Iako MZ nema nadležnost nad vodovodom uključili su se da pomognu onoliko koliko mogu.

U toku je izrada projektne dokumentacije za rekonstrukciju vodovoda Pješinac.

Ono što je u ovoj priči najbitnije jeste da vodovod ima dovoljne količine vode, sada je potrebno nači načina da se izmire dugovanja i postave osobe koje će savjesno voditi vodovod ističe Krivalić.

Kada se otklone svi spomenuti problemi na građanima ostaje  da redovno plaćaju vodu koju potroše, jer samo tako se može se održati vodovod u narednim godinama.

Merisa Mujčinović Husić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje