Početna Uncategorized Međunarodni dan sestrinstva

Međunarodni dan sestrinstva

141
0
Podijeli

Florence Nightingale, začetnica modernog sestrinstva, je polovinom 19. stoljeća inicirala ulazak profesionalno obrazovanih žena u zdravstvenu njegu bolesnih. Te davne 1860. godine u Londonu otvorila je prvu školu za medicinske sestre.

Na 12.maj, bitno je osvrnuti se na rad i zadaće medicinskih sestara i tehničara u njezi bolesnih i zaštiti zdravih ljudi te podsjetiti kako je zdravstvena zaštita nezamisliva bez medicinskih sestara/tehničara.

Požrtvovnost i briga koju ove žene i muškarci svakodnevno daju svojim pacijentima nemjerljiva je.

Dok mladi iz zdravstva zbog loše ekonomske situacije iz BiH često odlaze, zahvalni smo na onima koji ostaju.

U trenutku kada smo suočeni s pandemijom, iskrena podrška ide svim profesionalcima u zdravstvenom sistemu koji neumorno rade na suzbijanju korona virusa. Na prvom mjestu su zdravstveni radnici, a posebno medicinske sestre-tehničari svih profila i nivoa obrazovanja koji oboljelima pružaju potrebnu zdravstvenu njegu u posebnim uslovima i okolnostima.

Neprospavane noći, radni vikendi i cjelodnevne smjene njima su svakodnevica i to u uvjetima u kojima život drugih ovisi baš o njima i zahvaliti im često ni ne možemo dovoljno. Jer ono svima najdragocjenije – život i zdravlje, u rukama je medicinskih sestara.

Nevjerojatno je s koliko ljubavi, emocija i prije svega strpljenja ove one rade svoj posao i brinu oko pacijenata koji su im zapravo potpuni stranci. Međutim, jedan susret i jedna topla riječ dovoljna je da pacijentu olakšaju dolazak u zdravstvenu ustanovu i pruže utjehu i nadu za ozdravljenje.

Medicinskim sestrama i tehničarima koji su ovo zanimanje odabrali za svoj životni poziv, upućujemo iskrene čestitke, uz zahvalu za svu humanost, požrtvovnost i brigu usmjerenu prema drugima.

Merisa Mujčinović Husić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje