Početna aktuelnosti Međunarodni dan socijalnog rada

Međunarodni dan socijalnog rada

364
0
Podijeli

Međunarodni dan socijalnog rada obilježava se svake godine trećeg utorka u martu, a ove godine je to 15. mart.

Prilika je to da se ukaže na značaj socijalnog rada u društvu i potrebu zajedničkog djelovanja sa donosiocima odluka u cilju bolje socijalne integracije svih građana.

Pod utjecajem pandemije, klimatskih promjena i prirodnih katastrofa koje nas sve češće pogađaju, mijenja se i društveni kontekst u kojem profesija socijalnog rada djeluje, dolazi do preispitivanja sistema vrijednosti i porasta nasilja u društvu, nepovoljnih demografskih promjena, ekonomske i socijalne nesigurnosti što se odražava na svakodnevni život ljudi.

Ove okolnosti suočavaju socijalne radnike s višestrukim izazovima profesionalnog djelovanja u novim, kriznim situacijama koje zahtijevaju adekvatne profesionalne kompetencije i stalne prilagodbe.

Socijalni radnik stručnjak je koji se primarno bavi proučavanjem i rješavanjem socijalnih problema čovjeka, kao što su problemi stanovanja, prehrane te higijenskih i materijalnih uvjeta života i rada, kao i problema u međuljudskim odnosima i ponašanju pojedinaca (zbog siromaštva, starosti, bolesti, nasilja, ovisnosti, kriminaliteta i sl).

Djelatnost socijalnog rada od svog nastanka pa do danas imala je i ima značajnu ulogu u svakoj društvenoj zajednici.

Socijalni rad od samog nastanka uključuje milosrđe, pomoć siromašnima i čovjekoljublje. Znači, riječ je o duboko humanoj djelatnosti.

Obilježavanje Međunarodnog dana socijalnog rada, prilika je da se kroz neformalan kontakt i dijalog s građanima otvore važne teme i da se zajedno založimo za promjene, koje će omogućiti bolji sistem socijalne zaštite  prilagođen  potrebama svake  osobe i usmjeren je na razvoj zdravih zajednica u kojoj su ljudi najveća vrijednost.

Jasminko Razić

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje