Početna aktuelnosti Međunarodni mjesec prevencije karcinoma dojke

Međunarodni mjesec prevencije karcinoma dojke

25728
0
Podijeli

Mjesec oktobar je Međunarodni mjesec prevencije karcinoma dojke.

Različitim manifestacijama i aktivnostima tokom ovog mjeseca nastoji se potaknuti i povećati svijest ženske populacije o učestalosti i težini ovog oboljenja.

Karcinom dojke je najčešće maligno oboljenje kod žena  i uzrokuje svaku petu smrt u ženskoj populaciji.

Velika pažnja prevenciji od ove bolesti posvećuje se i u JZU Dom zdravlja Živinice gdje se nastoji podići svijest žena da vode računa os vom zdravlju.

 Više od 90% žena s rakom dojke može se izliječiti ako se dijagnoza bolesti postavi u ranom stadiju. Redovnim pregledom, koji uključuje samopregled, mamografiju i ultrazvučni pregled dojki, rak dojke može se otkriti u ranom stadiju, kada su izgledi za izlječenje mnogo veći, ističe Šef dispanzera radiodijagnostike dr. Zaim Mušanović.
Rak dojke je zloćudna bolest koja nastaje kad normalne žljezdane stanice dojke promijene svoja svojstva, te počnu nekontrolirano rasti, umnožavati se i uništavati okolno zdravo tkivo. Takve promijenjene stanice mogu potom otići u limfne i/ili krvne žile, te tako proširiti bolest u druge dijelove tijela.
Od raka dojke najčešće obolijevaju žene iznad pedesete godine života, ali u novije vrijeme sve češće obolijevaju i mlađe žene.
Vrlo je važno na vrijeme uočiti promjene, te zatražiti stručnu pomoć, u tom slučaju šanse za izliječenje su velike.
Novinarka/Merisa Mujčinović/

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje