Početna aktuelnosti Ministar prostornog uređenja posjetio grad Živinice

Ministar prostornog uređenja posjetio grad Živinice

205
0
Podijeli

Ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša TK, Zvjezdan Karadžin, i gradonačelnik Živinica, danas su razgovarali o nekoliko važnih ekoloških tema za našu lokalnu zajednicu i TK.

Bilo govora o iznošenju taloga iz  jezera Modrac, Centru za prikupljanje otpada „Eko sep“, te toplifikaciji grada Živinice.

Akcenat je na samom početku stavljen na jezero Modrac kao veliki resurs pitke vode.

Intencija je da se u skorom roku pokrene izrada idejnog projekta na osnovu kojeg će se doći do krajnjeg rješenja kada je u pitanju jezero Modrac, rečeno je na sastanku.

” Moram istaći da Grad Živinice trenutno radi feasibility studiju sa Evropskom bankom koja je dala rješenje da se mulj iz jezera Modrac može iskorištavati kao kompost u toplanama koje se planiraju raditi u Gradu Živinice i iz tog razloga je jako važno da Živinice učestvuju u rješevanju ovog zaista velikog problema.
Druga, vrlo važna, tema o kojoj smo razgovarali jeste deponija “Eko-Sep” koja iz prvobitno planirane sanitarne deponije sada treba postati regionalni centar za upravljanje otpadom. Ovom prilikom smo ministru Karadžinu i njegovim saradnicima prezentirali navedeni projekat, gdje smo istakli potrebu za nabavkom sortirnice na deponiji koja je od velikog značaja za naredne faze koje uključuju naknadnu obradu otpada. Dakle, izgradnja sortirnice unaprijedila bi održivost projekta i realizaciju svih zacrtanih ciljeva koji su interesu cijelog Tuzlanskog kantona i države BiH”, kazao je gradonačelnik.
Na sastanku je razgovarano i o prostornom planu Tuzlanskog kantona koji je potreban da bi se nastavila realizacija projekta toplifikacije u Gradu Živinice, zatim izgradnja naučno tehnološkog parka, te projekta koji obuhvata izgradnju dijela zaobilaznice koji prolazi kroz Grad Živinice.
Pored gore spomenutih tema razgovarano je i o stanju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, te o ekološkim projektima koji prošle godine nisu mogli biti finansirani od strane Vlde TK-a zbog pandemije izazvane virusom COVID-19, ali, prema riječima ministra Karadžina, u slučaju da ove godine bude bolja situacija Ministrastvo će podržati te projekte .
“Spomenuli smo ranije potpisani sporazum između Grada Živinice i Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona za sredstva od milion konvertibilnih maraka koja se odnose na izgradnju sekundarne mreže za toplifikaciju Grada Živinice, po kojem nam je u prošloj godini isplaćeno pola odobrenih sredstava. S tim u vezi, prema riječima ministra Karadžina, u ovoj godini će nam biti uplaćen i ostatak sredstava čime ćemo u potpunosti riješiti sekundarnu mrežu toplifikacije, a nakon čega ćemo krenti u relizaciju primarnog voda od Termoelektrane do Živinica.
Zaista se želim zahvaliti ministru Karadžinu koji je zaista prihavti i pružio punu podršku svim projektima koje smo prezentirali, te kazao da će odmah krenuti sa konkretnim zadacima koji će pomoći realizaciji navedenih projekata”, ističe gradonačelnik.

(Više u info-blok-u)

Merisa Mujčinović Husić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje