Početna aktuelnosti Misa polnoćka održana u crkvi Svetog Ivana Krstitelja

Misa polnoćka održana u crkvi Svetog Ivana Krstitelja

1121
0
Podijeli

Polnoćka ili Misa polnoćka katoličko je misno slavlje kojim započinje Božić. Slavi se noću (obično u ponoć ili u večernjim satima Badnjaka) 24. na 25. decembar u čast rođenja Isusa Krista.

U crkve na polnoćke tradicionalno dolaze i brojne porodice s djecom.  Pjevaju se božićne pjesme kao primjerice Radujte se narodi ili Tiha noć.

Polnoćka je jedna od najsvečanijih misa u godini i jedina koja se slavi u pola noći. Prije polnoćke, obično je prigodan uvodni program u kojem se izvode božićni igrokazi i recitacije. Za čitanje Evanđelja, od starine se izabire Lukin izvještaj o rođenju Isusa u Betlehemu za vrijeme cara Augusta (Lk 2, 1-14).

Odavno su kršćani predstavljali sebi rođenje u Betlehemu. Emocije i osjećaji su budni, i podsjećaju na davnu prošlost u noći njegova rođenja.

Vjernici koji Božić obilježavaju po gregorijanskom kalendaru, obilježe u jutarnjim satima na Božićnim misama širom regije.

Proslava Božića je obiteljski blagdan i uglavnom se slavi u krugu obitelji i najbližih.

U iščekivanju polnoćke Kršćani slave Badnjak odnosno Badnji dan, vrijeme prije Božića kada se slavi rođenje Isusa Krista. Dan je posta, premda ga Katolička crkva ne smatra obveznim, ali vjernici uobičavaju jesti ribu i nemesne priloge.

Ovo je noć koja ostvaruje poziv koji smo slušali u došašću: Probudite se; pripravite put. Da bismo prihvatili Kristov dolazak, očekuje se naša budnost. Nju svjedočimo i na ovakav izravan način koji ostaje osobito u srcima djece, kaže se u misama polnoćkama.

Ništa tako dojmljivo i slikovito ne naviješta Emanuela, Boga s nama, kao vjernici u zajedničkoj molitvi u osvijetljenoj crkvi usred Božićne noći. Ljudi su se od prvih vremena okupljali oko topline vatre, gdje su se osjećali prihvaćeni, zaštićeni, voljeni. Mi se okupljamo oko stola Gospodnjega i grijemo se njegovim darom – euharistijom.

Veliki broj Živiničana katoličke vjeroispovijesti sinoć je u crkvi Svetog Ivana Krstitelja prisustvovalo misi polnoćki, kojom je obilježen dolazak najvećeg katoličkog blagdana, Božića.

U prazničkom ozračju vjernici su dočekali Božić, a praznično raspoloženje podijelili su sa svojim najbližim.

 

 

 

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje