Početna aktuelnosti Mubarek noć Lejletul-Bedr nastupa večeras s akšam-namazom

Mubarek noć Lejletul-Bedr nastupa večeras s akšam-namazom

230
0
Podijeli

Mubarek noć Lejletul-Bedr nastupa večeras s akšam-namazom, a u džamijama širom Bosne i Hercegovine i dijaspore bit će obilježena prigodnim programima, dok je sutra, 27. marta, Dan pobjede na Bedru.

Na brdu Bedr, blizu grada Medine, 17. ramazana, 624. godine dogodila se prva bitka u historiji islama.

Muslimana je u toj historijskoj bitki bilo 314, a njihovih neprijatelja, idolopoklonika je bilo 1.300. Iako brojčano slabiji, muslimani su, predvođeni Muhammedom, a.s., vojno porazili neprijatelje. O toj pobjedi se u Kur’anu kaže „Koliko je maloljudnih skupina koje su, voljom Božijom, ostvarile pobjedu nad mnogoljudnim skupinama, jer je Bog uz strpljive.“

 

Ova pobjeda je potvrdila zajednicu vjernika iz Medine kao važan i snažan faktor s kojim moraju računati svi stanovnici Arabijskog poluotoka.

 

Bitka na Bedru je inspiracija muslimanima i potvrda da brojčani odnos snaga nije presudan, već iskrena vjera i to je znak da je snaga u jedinstvu muslimana.

 

Bedr je svjedočanstvo čovjekovih izazova i poteškoća kroz prostor kojim hodi, jer život jest jednako problem, život jest jednako izazov, život je i patnja. Primarna zadaća ljudske zajednice, džemata, jeste čuvanje Bedra i čuvanje vjere.

 

Za bedrovsku pobjedu potrebna je čvrsta vjera, odlučnost, disciplina, lični angažman i dova, upravo onako kako je postupio Poslanik islama u noći Bedra obraćajući se Allahu kratkom ali jezgrovitom dovom: “Allahu moj! Podari mi obećanu pobjedu. Ako me neprijatelj pobijedi, zavladat će zabluda i nasilje i neće više biti onih koji će islam čuvati.”

Simbolički kazano, naš hod kroz dunjalučku bašču omeđen je bedrovskim pobjedama ili uhudskim neuspjehom i poukom.

 

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini je 17. ramazan, dan kada se dogodila bitka na Bedru, proglasila je Danom povratničkih džemata.

 

O Bedru i porukama Bedra za Agenciju MINA govorio je dr. Ahmed-ef. Adilović, muftija travnički.

Naglasio je da su brojne pouke i poruke Bitke na Bedru, od kojih ovom prilikom navodi samo neke.

“- Za svaki uspjeh u životu potreban je trud i zalaganje. Ashabi nisu sjedili kod svojih kuća i očekivali da se problem riješi, nego su učinili sve što je u njihovoj moći da pobijede.

– Za svaki uspjeh u životu treba se oslanjati na Allaha, dž.š., i moliti Ga za pomoć, te slijediti sunnet Muhammeda, s.a.v.s. O pobjedi u Bici na Bedru Allah, dž.š., između ostalog kaže: “Zaista vas je Allah pomogao na Bedru, kada ste bili malobrojni. Zato se bojte Allaha, da biste bili zahvalni!” (Alu Imran, 123.)

– Za pobjedu u borbi nije presudna brojnost i opremljenost, nego čvrsta vjera u Svemogućeg Gospodara svjetova, maksimalan trud i oslanjanje na Allaha, dž.š. Ista stvar je i sa svim ostalim životnim uspjesima. U tom smislu Allah, dž.š., kaže: “Koliko su puta malobrojne čete, Allahovom voljom, nadjačale mnogobrojne čete!” (El-Bekare, 249.)

– Za pobjedu i uspjeh u životu od velike je važnosti da budemo spremni da žrtvujemo dio svoga vremena, truda, imetka, pa i svoje živote u određenim situacijama. Primjer ashaba u Bici na Bedru nam upravo to svojedoči.

– Savjetovanje sa saradnicima je važno u ostvarenju pobjede i cilja u životu. To vidimo iz Poslanikovog, s.a.v.s., savjetovanja sa ashabima o položaju na kojem će se sukobiti sa neprijateljem.

– Lijepo i ljudsko postupanje u svim situacijama, pa i u slučaju zarobljenika. Dobro je poznat humani čin Poslanika, s.a.v.s., kojim je ponudio otkup zarobljenika, između ostalog i opismenjavanjem ashaba koji do tada nisu znali čitati i pisati.

– Pokornost Vladaru svjetova i pridržavanje islamskih propisa su uvjet za sve životne uspjehe i pobjede. Zato se, između ostalog, trebamo maksimalno truditi da svoj život uskladimo sa islamskim propisima, odnosno voljom Vladara svjetova.

– Suprotno tome, tj. nepokornost Allahu, dž.š., vodi neuspjehu i porazu, što se desilo godinu dana kasnije, tj. u Bici na Uhudu.

– Islam teži miru, ali ako su ugroženi ljudski životi, onda je obaveza boriti se protiv neprijatelja i zaštititi nevine ljude”, poručio je muftija Adilović.

/ MINA / Preporod.info

/JR/

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje