Početna aktuelnosti MUP TK: Pojačana kontrola saobraćaja

MUP TK: Pojačana kontrola saobraćaja

1758
0
Podijeli

Nova školska godina znači povećani broj djece, školaraca u prometu. Vozači kao najodgovorniji učesnici u saobraćaju, naročito oprezno morat će voziti u blizini škola, vrtića, ali i cestama u naseljima koje vode u smjeru škola.

Vozači koji svojim automobilima često prolaze pored škola, tokom ljeta su  vozili opuštenije, svjesni da su đaci na raspustu. Ako ste u proteklom periodu možda i bili manje oprezni za volanom u zoni škole, sad je vreme da otvorite četvere oči i prijee svega da usporite, jer je od jučer situacija znatno drugačija.

Službenici MUP-a TK će u tokom ovog mjeseca vršiti pojačane kontrole saobraćaja u blizini školskih objekata kako bi se bezbjednost učenika stavila na prvo mjesto.

Tokom školske godine MUP TK u sardnji sa školama provodit brojne edukacije učenika. Ciljevi predavanja su da se edukacijom učenika utječe i ukaže na sve opasnosti u saobraćaju, kao i da se učenici, na način prilagođen dječijem uzrastu, upoznaju sa značenjem i značajem saobraćajnih propisa i pravila, te razvijanje svijesti o saobraćajnoj kulturi i odgovornom ponašanju učesnika u saobraćaju.

Podsećamo, “zona škole” je dio puta ili ulice u neposrednoj blizini škole i kao takva obilježena je odgovarajućom saobraćajnom signalizacijom.

Veoma je važno da  vozači budu svjesni toga da svako povećanje brzine u zoni škole smanjuje mogućnost izbjegavanja saobraćajne nezgode i povećava vjerovatnoću tragičnog ishoda eventualne nesreće.

Osim ponašanja vozača, na bezbjednost đaka u saobraćaju u znatnoj mjeri utiču i roditelji.

Roditelji će najbolje pripremiti dijete za kretanje od kuće do škole sopstvenim pozitivnim primerom, što je naročito bitno kada je riječ o đacima prvacima, koji tek počinju da pohađaju školu.

Nemojte pretrčavati ulicu van pješačkog ili na crveno jer će dijete sutra kada samo krene u školu slijediti vaš negativan primjer.

Novinarka/Merisa Mujčinović/

 

 

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje