Početna aktuelnosti MUP TK: Provjera osoba koje su u samoizolaciji

MUP TK: Provjera osoba koje su u samoizolaciji

119
0
Podijeli

U Tuzlanskom kantonu pripadnici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova počeli su  s provjerom osoba koje su u BiH stigle iz regija pogođenih koronavirusom, a kojima su nadležne epidemiološke službe izdale rješenje o samoizolaciji.

Za one koji se ne budu pridržavali mjera predviđene su sankcije.

Krizni štab Ministarstva zdravstva TK bio je prinuđen posegnuti za represivnim mjerama, zbog prijava građana da se spomenute osobe ne pridržavaju obavezne 14-dnevne samoizolacije.

Beoj osoba koje su u samoizolaciji i u Gradu Živinice raste iz sata u sat stoga je jako bitno da te osobe koje dolaze iz rizičnih područja prije svega zbog sebe i svoje porodice poštuju propisane mjere i ne kreću se dok ne prođe period predviđen za izolaciju.

Koliko god mislili da su odrasli ljudi svjesni trenutnog stanja ima i onih koji su olako shvatili vanredno stanje.

Nepoštivanje odluka nadležnih MUP registrira kao krivično djelo dok inspekcija postupa u skladu sa svojim kaznenim odredbama.

„U protekla dva dana Policijski službenici su obišli oko 600 osoba od kojih se neki ne pridržavaju mjera samoizolacije. Podatci o tim osobama proslijeđeni su Kriznom štabu TK i općinski krizni štabovi radi daljih mjera i radnji koje će poduzimati shodno nadležnostima.

Kad je u pitanju nadležnost PU Živinice 60 lica je provjereno i upozoreno na mjere zaštite i uručeni su im obrasci o daljem ponašanju kao i važniji brojevi telefona nadležnih institucija“, kaže Amra Kapidžić portparol Uprave policije MUP-a TK.

Za nepoštivanje odluke o izolaciji predviđene su novčane kazne od hiljadu do 10 hiljada maraka, ali i zatvorska kazna u trajanju do godinu dana. I dok se državljani Bosne i Hercegovine šalju u 14-dnevnu izolaciju, državljanima Južne Koreje, Kine, Japana, Italije, Irana, Francuske, Španije, Njemačke, Austrije, Belgije, Švicarske i Rumunije zabranjen je ulaz u Bosnu i Hercegovinu.

Dakle, svi građani Bosne i Hercegovine koji u narednim danima budu ulazili u domovinu morat će se pridržavati odluka nadležnih.

Merisa Mujčinović Husić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje