Početna aktuelnosti MZ Zelenika: Organizacija života u vrijeme pandemije

MZ Zelenika: Organizacija života u vrijeme pandemije

934
0
Podijeli

Globalna pandemija Korona virusa promijenila je način života i u ruralnim sredinama. U proljetnim mjesecima mjera da ne izlaze iz kuće ne mogu se pridržavati domaćinstva u selima, jer proljetni radovi zahtijevaju angažman na njihovim imanjima.

Druženja sa komšijama svedena su na minimum, a mještani se pridržavaju mjera koje su propisane.

Krizni štabovi MZ-a situaciju drže pod kontrolom i u mnogome su zadovoljni ponašanjem mještana.

U MZ Zelenika sve na prvi pogled izgleda kao i prije pandemije, jer kako kažu sa životom treba nastaviti dalje i prilagođavati se trenutnim životnim okolnostima.

Krizni štab MZ-e vodi računa i o starim i iznemoglim koji ne mogu sami izaći i kupiti ono što im treba. Asim Bojić predsjednik Savjeta kaže da na sreću u MZ Zelenika nema osoba kojima je potrebna socijalna pomoć.

Mještani ruralnih područja Grada Živinice uglavnom nemaju vremena puno razmišljati o virusu korona, niti o drugim problemima, jer kako kažu prioritet im je trenutno da izvrše sve pirpreme za sjetvu, i obezbjede hranu za svoju porodicu i stoku koju imaju.

Ove godinesvi poljoprivrednici su se uglavnom odlučili zasiju veće količine zemljišta i povećaju proizvodnju, jer kako kažu svi se na kraju vraćaju zemlji i njenom obrađivanju, koliko god se ranije govorilo da su određene proizvodnje neisplative.

Merisa Mujčinović Husić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje