Početna aktuelnosti Na današnji dan, 09. novembra 1993. godine, srušen je Stari most u...

Na današnji dan, 09. novembra 1993. godine, srušen je Stari most u Mostaru

41
0
Podijeli

Remek djelo osmanske arhitekture i jedan od najvrijednijih kulturno-historijskih spomenika u svijetu Stari most u Mostaru srušen je prije 29 godina na današnji dan, 09. novembra, 1993. godine. Nakon što je u više navrata pogođen tenkovskim projektilima Hrvatskog vijeća odbrane, srušen je jedan od najstarijih mostova u Bosni i Hercegovini, koji je stoljećima spajao desnu i lijevu obalu Neretve.

U trenutku rušenja star 427 godina, Stari most u Mostaru djelo je osmanlijskog arhitekte Mimara Hajrudina. Most je naručio osmanski sultan Sulejman Veličanstveni 1557. godine, a njegova izgradnja počela je iste godine i trajala je devet godina.

Njegovo rušenje često se spominje u kontekstu potpunog poraza civilizacije tokom rata u Bosni i Hercegovini koji je trajao od 1992. do 1995. godine. Stari Most bio je jedina veza istočne, lijeve obale Neretve pod kontrolom Armije Republike Bosne i Hercegovine i manjeg dijela na zapadnoj, desnoj obali koja je također bila pod njenim nadzorom. Tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, most su djelimično oštetile Vojska Republike Srpske i Jugoslovenska Narodna Armija.

Rušenje Starog mosta snimano je kamerama i snimci su brzo obišli svijet. Za njegovo rušenje direktno je odgovoran Slobodan Praljak, bivši čelnik Glavnog stožera HVO-a, koji je tokom izricanja osuđujuće presude popio otrov u sudnici Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju u novembru 2017. godine.

Stari most obnovljen je i otvoren u julu 2004. godine, a 2005. godine uvršten je na listu UNESCO-ovih zaštićenih spomenika kulture.

Ramiz Rizvanović

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje