Početna aktuelnosti Na današnji dan ukinute vize građanima BiH

Na današnji dan ukinute vize građanima BiH

1108
0
Podijeli

Evropska unija je odlučila da ukine vize građanima BiH i Albanije. Odluka je 14. decembra  2010. g. objavljena u službenom listu EU, a građani BiH su od 15. decembra mogli slobodno putovati.
Odluka je donesena jednoglasno na sastanku ministara unutrašnjih poslova 27 zemalja članica EU.
Jelko Kacin, potpredsjednik delegacije Europskog parlamenta za jugoistočnu Europu pozdravio je odluku Savjeta kojom se ukida vizni režim za građane BiH ali i Albanije.

Iskreno pozdravljam ukidanje viznog režima za građane Albanije i BiH i radujem se otvaranju granica za naše susjede i prijatelje. Današnju pobjedu administracije ove dvije zemlje vidimo kao značajan akt europeizacije ova dva društva i podrške pro-europskim snagama, kazao je Kacin.
Na snazi su ostala dva kontrolna mehanizma, monitoring kojim će se provjeravati da li se dogovoreni i dostignuti standardi poštuju u kontinuitetu i mehanizam ranog upozoravanja u obliku stalnog dijaloga u čijem je fokusu pitanje azilanata. U Briselu BiH je predstavljao ministar bezbednosti Sadik Ahmetović.
Do odluke o slobodnom putovanju građana BiH kroz zemlje Šengena, vlasti u BiH morale su da ispune 174 tehnička uslova, od kojih je najvažniji uvođenje biometrijskih pasoša. Evropska komisija je 27. maja predložila ukidanje viza za BiH, a Evropski parlament to prihvatio 7. oktobra. BiH je poslednja zemlja u regionu koja je dobila bezvizni režim. Srbija i Crna Gora dobile su viznu liberalizaciju 19. decembra 2009. godine.

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje