Početna aktuelnosti Na sceni BKC-a Živinice “Ja od jutra nisam stao”

Na sceni BKC-a Živinice “Ja od jutra nisam stao”

211
0
Podijeli

Glumci Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) u Mostaru druge večeri Internacionalnog festivala Živifest predstavu “Ja od jutra nisam stao”, koju je po tekstu hrvatske dramatičarke Une Vizek, na scenu postavio redatelj Dražen Krešić.

Kroz ovaj dramski komad pokušava se odgovoriti na pitanje što bi bilo kada bi muškarci i žene zamijenili uloge.

“Ja od jutra nisam stao” priča je o četiri prijatelja koji se sastaju na večeri i kartanju. Tada počinju privatne drame pojedinaca sa specifičnom inverzijom u osnovnoj premisi komada, a to je da je to svijet u kojem vladaju žene. ”U svijetu ove predstave na svim vodećim pozicijama u tvrtkama su žene, u znanosti, zdravstvu, obrazovanju. Muškarci, čuvaju djecu, kuhaju, uzimaju porodiljski dopust.

Predstavu je imala priliku pogledati i živinička publika u okviru druge večeri Internacionalnog teatarskog festivala ŽiviFest.

Glumica Jelena Kordić Kuret, igra sve ženske likove, pored nje u predstavi igraju Dražen Pavlović, Ivo Krešić, Ivan Skoko te Mario Knezović, frontmen grupe Zoster, koji se nakon rada na filmu i lutkarskim projektima odlučio okušati i na kazališnim daskama.

Ekipa predstave je prvi put gostovala van svog matičnog pozorišta i to u našem gradu, gdje su pokupili samo pozitivne kritike.

Posebna kvaliteta teksta, kao i predstave, je da autorica nepretenciozno pristupa temi ravnopravnosti spolova i da se igra spolnim stereotipima, ali na svakodnevni, ljudski način bez impliciranja velikih filozofskih i političkih tema.

Merisa Mujčinović Husić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje