Početna aktuelnosti Na vrata kuca najdraži gost-mjesec ramazan

Na vrata kuca najdraži gost-mjesec ramazan

412
0
Podijeli

Prema takvimu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini zalaskom sunca u četvrtak, 23. aprila nastupa mubarek mjesec ramazana.

Mjesec ramazan je mjesec obaveznoga posta za sve punoljetne, zdrave muslimane koji nisu na putu, a u Kur’anu se u tom smislu kaže: O vjernici! Propisuje vam se post, kao što je propisan onima prije vas, da biste se grijeha klonili, i to neznatan broj dana; a onome od vas koji bude bolestan ili na putu – isti broj drugih dana. Onima koji ga jedva podnose – otkup je da jednog siromaha nahrane. A ko drage volje da više, za njega je bolje. A bolje vam je, neka znate, da postite. (El-Bekare 183-184)

Post je naređen 2. godine po hidžri (624.), deveti je mjesec islamskoga kalendara.

U skladu sa trenutnom situacijom, vjerski život tokom ramazana u Bosni i Hercegovini bit će organizovan u okviru vanrednih mjera zbog pandemije koronavirusa.

Neće biti teravih namaza u džamijama, klanjanja u dzematu u džamijama, zajedničkih iftara. Svi ibadeti će se obavljati u krugu porodice.

Prigodnu poruku povodom nastupajućeg mjeseca ramazana uputio je glavni imam  Medžlisa IZ Živinice Sedin ef.Karić, koji je između ostalogh kazao da vjernici iskoriste ovaj mubarek mjesec i upute dovu Allahu dž.š da svim ljudima podari dobro, a dobro podrazumijeva sve ono što čini čestitog i vrijednog insana.

Ramazan je dašak Allahove milosti, on je mjesec duhovnog uzdizanja i preporoda, mjesec tevbe i vraćanja Allahu, mjesec u kojem nas Allah poziva da Mu se približimo postom i ostalim ibadetima i dobrim djelima, kako bismo stekli Njegovo zadovoljstvo i postali bolji ljudi.

U ime kolektiva JU RTV Živinice svim vjernicima Islamske vjeroispovijesti upućujemo iskrene želje da mjesec ramazan provedu u dobrom zdravlju i lahko ga isposte. Ramazan Šerif Mubarek Olsun.

Merisa Mujčinović Husić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje