Početna aktuelnosti Nastavlja se imunizacija građana Živinica!

Nastavlja se imunizacija građana Živinica!

181
0
Podijeli

Masovna imunizacija građana Živinica počela je 15.marta i do danas je više od polovine prijavljenih građana vakcinisano.

Očekuje se da će oko 800 novih doza vakcina biti podijeljno u ovoj i u narednoj sedmici.

Sve prijave za vakcinaciju protiv Covid-19 od 15.maja idu putem porodične medicine, više se pacijenti ne mogu prijavljivati u higjensko-epidemiološku službu ukoliko žele da se vakcinišu.

Prijave moraju ići kroz zdravstveni karton, da bi postojala evidencija o njegovom vakcinalnom statusu, ljekar  porodične medicine će upisivati naknadno te podatke u zdravstveni karton.

Građani su dužni da pozovu svoj porodični tim i na taj način se prijave za vakcinaciju.

dr Ružica Janković-Samardžić, spec.epidemiolog kaže da je bilo problema u slučajevima da pacijenti sa odrđenim zdravstvenim problemima dođu na vakcinaciju.

Dešavalo se i da pacijenti iz nekih svojih ličnih razloga ne žele da prime određenu vakcinu a da to ne kažu na vrijeme, sve to uzrokuje probleme na samoj vakcinaciji jer se doze ranije pripreme i moraju se utrošiti u roku od tri sata. (Više u izjavi u Info-blok-u)

Epidemiološka situacija na području grada Živinice iz dana u dan se poboljšava, što je svakako rezultat veće odgovornosti naših građana ali i rada uposlenika DZ i Covid ambulante.

„trenutno je koronavirusom zaraženo 20 osoba dok je 50 osoba u kućnoj izolaciji“, kaže šef Covid ambulante dr. Almir Jagodić.

U narednom periodu planirane su nove vakcinacije, očekuje se da će doći oko 600 doza AstreZenece i Pfizer-a a u ovoj sedmici je stiglo 200 doza Sinoframa i Pfizer-a i to će biti podijeljeno u naredna tri dana.

Svi grđani koji su se prijavili na vakcinaciju će biti pozivani u određenim periodima jer doze će stizati kazala je dr. Janković-Samardžić.

Merisa Mujčinović Husić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje