Početna aktuelnosti Nesiba i Sefer Nurkić – uzorni živinički poljoprivredni proizvođači

Nesiba i Sefer Nurkić – uzorni živinički poljoprivredni proizvođači

1022
0
Podijeli

 

Bračni par Nesiba i Sefer Nurkić iz Mjesne zajednice Svojat jedni su od pionira novog načina poljoprivredne proizvodnje na teritoriji grada Živinice.

Stalna edukacija, otvorenost prema novim idejama i marljivost donijeli su i neprocjenjivo iskustvo koje daje dobre rezultate u izgoju raznih povrtlarskih kultura.

Porodica Nurkić bavi se uzgojem raznovrsnog povrća i voća ali dominira kornišon, paprika, paradajz.

Nesiba veli da je ova sezona uglavnom dobra ali da očigledne klimatske promjene negativno utiču na određene poljoprivredne kulture i neke poljoprivrednike dovodi u nezavidan položaj.

Ono što je vrlo bitno, Nesiba nema problema sa plasmanom svojih proizvoda jer su ekstra kvalitete, ali se i vrijedno radi na prodaji i sticanju povjerenja kupaca.

Nesiba Nurkić i njen muž Sefer među začetnicima su formiranja Porodičnog ruralnog edukativnog centra u Živinicama a Nesiba je jedna od najagilnijih aktivistica ovog udruženja.

Kao što smo i kazali u uvodu ovog priloga Nesiba i Sefer Nurkić voma su dobar primjer i istinski uzor svima onima koji se žele okušati u oblasti poljoprivrede, samo treba slijediti njihov primjer, ali treba imati i steći neke osobine koje su uslov uspješnog bavljenja poljoprivredom, a to su: želja za učenjem, marljivost, upornost, čvrsta volja i otvorenost prema novim idejama u ovoj oblasti.

Jasminko Razić

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje