Početna aktuelnosti Obaveza uklanjanja ambrozije!

Obaveza uklanjanja ambrozije!

855
0
Podijeli

S obzirom da se stanovnici Općine Živinice već dugi niz godina susreću sa problemima uzrokovanim alergijskim reakcijama na biljku ambrozija, ali i na druge alergene biljke, Služba za lokalni ekonomski razvoj, finansije i trezor, odsjek za poljoprivredu, objavila je saopštenje za javnost u kome su naznačene potrebne mjere za smanjivanje mogućnosti sazrijevanja, te mjere obaveznog uklanjanja i uništavanja biljke ambrozije.

S tim u vezi, apeluje se na građane da u skladu sa Odlukom o mjerama za sprečavanje širenja i uništavanje korovske biljne vrste ambrozija („Službene novine FBiH, broj: 51/09“), preduzmu mjere obaveznog uklanjanja i uništavanja ambrozije.

Prema gore navedenoj Odluci obaveznici uklanjanja ambrozije su: vlasnici, posjednici i korisnici poljoprivrednog obrađenog i neobrađenog zemljišta, šuma i lovišta, ovlaštenici upravljanja vodotocima i kanalima, te površinama uz vodotoke i kanale, ovlaštenici održavanja površina uz javne prometnice i željezničke pruge, te ovlaštenici upravljanja parkovima i drugim javnim zelenim površinama, i to u više navrata tokom vegetacijske sezone.

Da bi mjere ostvarile učinak potrebno je djelovati pravovremeno, odnosno prije vremena cvjetanja.

Budući da su najveći problem s ambrozijom privatne parcele, mole se vlasnici da postupe sukladno gore navedenoj Odluci, jer se ne pridržavanje iste, od inspekcijskih organa kažnjava novčanom kaznom. Novčanom kaznom u izosu od 500KM kažnjavat će se  fizička lica, pravna lica u iznosu od 1000KM.

Novinarka/Merisa Mujčinović/

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje