Početna aktuelnosti Obavezna prijava plana proizvodnje za 2019.godinu!

Obavezna prijava plana proizvodnje za 2019.godinu!

999
0
Podijeli

Prijava plana proizvodnje vrši se u skladu sa Zakonom o novčanim podrškama u poljoprivredi i ruralnom razvoju, Pravilnikom o načinu i uvjetima ostvarenja novčane podrške po modelu posticaja proizvodnji i Zakona o novčanoj podršci u poljoprivredi i ruralnom razvoju Tuzlanskog kantona. Istu su dužni obaviti svi poljoprivredni proizvođači koji žele ostvariti podsticaje na federalnom i Kantonalnom nivou.

Spomenutim Zakonom je propisano da klijenti koji ne izvrše prijavu planirane proizvodnje u navedenom roku neće moći ostvariti pravo na novčanu podršku u narednoj godini.

Prema riječima Stručnog savjetnika za poljoprivredu općine Živinice, naša općina sa Federalnog i Kantonalnog nivoa godišnje povuče 2,5 miliona podsticaja koji završe direktno na računima poljoprivrednih proizvođača, a što im omogućava da proširuju svoju proizvodnju.

Najviše je zastupljeno stočarstvo i ratarstvo oko 70%, registrirano je oko 2,5 hiljade muznih grla koja su u otkupu mlijeka, godišnje proizvedemo 75 miliona litara mlijeka, što nas svrstava u red druge općine na kantonu po proizvodnji mlijeka, odmah iza Kalesije.

Imamo oko 1,500 grla koja nisu u liniji otkupa mlijeka, čiji proizvodi uglavnom završe na pijacama i preradi mesa.

Povrtlarstvo i voćarstvo je zastupljeno u iznosu od oko 20%.

Lokalna zajednica nastoji da poljoprivrednicima pruži podršku u svim segmentima, a jedan od njih je i u vidu redovnih edukacija, što će činiti i u narednom periodu.

Napominjemo prijava plana proizvodnje vrši se u šalter Sali Općine Živinice na propisanom obrascu PPP, a najkasnije do 15. novembra 2018. godine.

Novinarka/Merisa Mujčinović/

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje