Početna aktuelnosti Obilježen 18. maj – Dan oslobođenja Živinica

Obilježen 18. maj – Dan oslobođenja Živinica

98
0
Podijeli

Jučer je raznim prigodnim manifestacijama svečano obilježen 18. maj – Dan oslobođenja Živinica.

Obilježavanje je, tradicionalno, počelo polaganjem cvijeća na Partizanskom spomen groblju na Karauli gdje su cvijeće i dužnu počast odale delegacije izvršne i predstavničke vlasti, nekoliko političkih stranaka, predstavnici boračkih udruženja i jedne mjesne zajednice.

Odmah nakon toga, prisutne delegacije su se uputile ka Parku Bosanskih branilaca, odnosno prema  centralnom spomen obilježju šehidima i poginulim borcima gdje je također položeno cvijeće i odana dužna počast šehidima i poginulim borcima koji su svoje živote položili za odbranu naše domovine i našeg grada.

Veliki broj delegacija i ove godine položio je cvijeće i uputio dove i molitve za poginule borce i šehide .

Cvijeće su položili i dužnu poštu odali predstavnici živiničke vlasti, vlade Tuzlanskog kantona, Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, svih boračkih organizacija grada Živinice, predstavnici javnih preduzeća i javnih ustanova naše lokalne zajednice, udruženja, sportskih klubova, političkih stranaka i mnogih drugih.

Dužna počast, od svih prisutnih delegacija, odata je i heroju oslobodilačkog rata Nesibu Malkiću.

Potom su svi prisutni defilirali gradom, uz taktove živiničke Limene glazbe, do zdanja Bosanskog kulturnog centra Živinice u kome je u 12 sati održana Svečana akademija povodom 18. maja Dana oslobođenja Živinica.

Nakon Svečane akademije delegacija grada Živinice, sa mnogobrojnim zvanicama i gostima, simbolično je pustila u rad novi supermarket renomirane živiničke trgovačke firme Aden.

Na jučerašnjoj centralnoj manifestaciji okupio se veliki broj građana Živinica, predstavnika raznih institucija, organizacija i udruženja a svojim prisustvom, ovaj važan događaj, uveličali su i mnogobrojni ugledni gosti.

Svečana akademija započela je intoniranjem himne države Bosne i Hercegovine te učenjem fatihe i minutom ćutnje za sve šehide i poginule branioce Živinica i naše domovine.

Dan oslobođenja Živinica, 18. maj prilika je za odavanje počasti i iskazivanje zahvalnosti borcima koji su žrtvovali svoje živote za slobodu, rečeno je na Svečanoj akademiji.

Za posebne zasluge i doprinos u odbrani Grada i države Bosne i Hercegovine, a povodom 18. maja – Dana oslobođenja Grada Živinice, na Svečanoj akademiji uručene su nagrade i priznanja.

Nagrade su razvrstane u tri kategorije – Pismena pohvala, Pismena zahvalnica i Novčana nagrada.

Nagrade i priznanja uručili su gradonačelnik Samir Kamenjaković i predsjedavajući Nail Jusić.

Svečanu akademiju povodom Dana oslobođenja Živinica, svojim nastupima i učešćem, uveličali su i obogatili Gradski mješoviti hor Živinice, Djeca i odgajateljice Dječijeg obdaništa Živinice, Vokalni ansambl Libero Živinice, Kulturno – umjetničko društvo Živinice, učenici Prve i  Druge osnovne škole Živinice i akademski glumac Emir Ibrahimović.

Jasminko Razić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje