Početna aktuelnosti Obilježen Dan MZ Litve i 30 godina od osnivanja jedinice ARBiH “Živiničke...

Obilježen Dan MZ Litve i 30 godina od osnivanja jedinice ARBiH “Živiničke ose”

253
0
Podijeli

Na svečan način danas je u MZ Litve obilježen Dan ove mjesne zajednice kao i datum osnivanja jedinice „Živiničke ose“.
U programu su učešće uzeli i najmlađi članovi ove mjesne zajednice koji su s ponosom nosili zastave ratnih jedinica s prostora grada Živinice.


Intoniranjem himne i polaganjem cvijeća odata je dužna počast palim borcima MZ Litve kao i svim drugim pripadnicima „Živiničkih osa“ koji su živote položili za odbranu domovine.


Bila je ovo prilika da istakne važnost organizovanog otpora u vrijeme najtežih godina za našu zemlju, podsjete prisutni na sve one koji nisu stavljali znak pitanja da li će braniti svoj kućni prag, nego su išli i van našeg grada kako bi pomogli drugima da se odbrane od neprijatelja.
Najmanje što možemo učiniti u znak zahvalnosti svima njima jeste da ih se sjetimo na godišnjicu formiranja jedinice „Živiničke ose“.

Svečanost su pored roditelja poginulih i pripadnika ove jedinice, mještana MZ Litve, prijatelja komšija uveličali i predstavnici Gradskog vijeća i gradonačelnika Živinica, predstavnici Boračkih organizacija s lokalnog i kantonalnog nivoa te predstavnici federalnog ministarstva za boračka pitanja.
Bila je ovo prilika i da se istaknu rezultati rada Savjeta MZ Litve koji je realizirao važne projekte jedan od njih je novoizgrađeni poligon koji je danas svečano pušten na upotrebu mještanima ove mjesne zajednice.


Sve projekte podržala je lokalna vlas te dala podršku za buduće planove.
30.godina je prošlo od formiranja simbola prkosa i otpora jedinice ARBiH protivdiverzantskog odreda “Živiničke ose”.
Od završetka agresije na našu domovinu BiH možemo reći da je s pravom veliki broj armijskih jedinica i pojedinaca koji zaslužuju da o njima ostane pisan trag i da se za buduća pokoljenja nikada ne zaborave.
Kroz jedinicu je prošlo 755 boraca, na brojnim ratištima izveli su 251 borbeno dejstvo. U odbrani domovine dali su 48 šehida, 51 borac je teško ranjen a 100 njih lakše ranjeno.


Mi Živiničani možemo biti posebno ponosni što su patriote našeg grada iznjedrile jedinicu ARBiH koja je s ponosom pronijela slavu našeg kraja od Gradačca-do Treskavice, od Teočaka do Sanskog Mosta uvijek tamo gdje je bilo najpotrebnije.
Mještani su itekako ponosni na činjenicu da je iz njihove mjesne zajednice potekla jedinica za koju se čulo širom BiH.
Na današnjoj svečanosti dodijeljene su zahvalnice i priznanja svima koji su doprinijeli razvoju MZ u bilo kojem segmentu života.

Merisa Mujčinović Husić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje