Početna aktuelnosti Obilježena 28. godišnjica stradanja 180 rudara u jami ˝Dobrnja-jug˝

Obilježena 28. godišnjica stradanja 180 rudara u jami ˝Dobrnja-jug˝

1050
0
Podijeli

Na današnji dan 26. avgusta 1990. godine, u tuzlanskom rudniku Dobrnja-Mramor nekoliko sati iza ponoći, u strašnoj eksploziji, čiji uzrok još uvijek nije do kraja razriješen, poginulo je 180 rudara, najmlađe smjene ovog rudnika, a prosječna starost nastradalih iznosila je 27 godina.

Svi koji su to veče sišli u jamu, izuzev Smajla Imamovića koji je zadobio teške povrede ali ipak preživio, su i izgubili živote.

Iza poginulih rudara je ostalo 365-ero djece.U znak sjećanja na ovu rudarsku i ljudsku tragediju, svake godine u Rudnicima Kreka odaje se počast poginulim rudarima, uz nadu da se slična tragedija nikada neće ponoviti.

Polaganjem vijenaca i komemorativnim programom u Mramoru kod Tuzle danas je obilježena 28. godišnjica najveće rudarske nesreće u Bosni i Hercegovini.

Te kobne noći poginuo Đulaga Đogić, muž Džehve Đogić, koja je nakon njegove smrti ostala sa petogodišnjom kćerkom i trogodišnjim sinom, Đulaga je imao samo 30 godina.

Jama Dobrnja Jug je nakon nezapamćene tragedije blindirana, čime je i okončana daljnja eksploatacija uglja.

”U petak sam posjetio Rudnik Mramor i ono što doživite je zabrinjavajuće. ukoliko Mramor ne dobije famozno široko čelo o kojem se godinama priča, nemoguće je obezbijediti rad u ovim uslovima, kada je manuelno radi na komorama gdje postoji ogromna vjerovatnoća za povrede. Doduše, u posljednje vrijeme se i ulaže u rudnike, ali Rudnici ‘Kreka’ su zaobiđeni u ulaganjima”, kaže Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikalne organizacije Zavisnog društva Rudnici uglja ”Kreka” Tuzla.

”Nabavka širokog čela je u toku, odnosno raspisan je tender i vodi ga Elektroprivreda BiH. Riječ je o višemilionskom projektu koji bi trebao poboljšati sigurnost ljudi i povećati proizvodnju”, rekao je direktor “Kreke” Osman Bleković.

Današnjem obilježavanju godišnjice stradanja rudara “Kreke”, pored porodica prisustvovali su i predstavnici vlasti sa kantonalnog i federalnog nivoa, te predstavnici vladajućeg društva.

Novinarka/Merisa Mujčinović/

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje