Početna aktuelnosti Svečanost u povodu 32. godišnjice osnivanja jedinice “Živiničke ose” i Dana...

Svečanost u povodu 32. godišnjice osnivanja jedinice “Živiničke ose” i Dana MZ Litve

708
0
Podijeli

25.februar važan je datum za MZ Litve, tog dana 1992.godine, formirana je jedinica “Živiničke ose”, na isti dan obilježava se i Dan MZ Litve.

Na svečan način u MZ Litve u nedjelju je obilježen Dan ove mjesne zajednice kao i 32.godišnjica osnivanja jedinice „Živiničke ose“.

U programu su učešće uzeli i najmlađi članovi ove mjesne zajednice koji su s ponosom nosili zastave ratnih jedinica s prostora grada Živinice.

Intoniranjem himne i polaganjem cvijeća odata je dužna počast palim borcima MZ Litve i poginulim pripadnicima „Živiničkih osa“ koji su živote položili za odbranu domovine.

            

Bila je ovo prilika da istakne važnost organizovanog otpora u vrijeme najtežih godina za našu zemlju, podsjete prisutni na sve one koji nisu stavljali znak pitanja da li će braniti svoj kućni prag, nego su išli i van našeg grada kako bi pomogli drugima da se odbrane od neprijatelja.

Na svim ratištima kada se pojave Živiničke ose značilo je da će se ta linija sačuvati ili teritorija osloboditi od agresora.

Na taj način Ose su ulijevale snagu i povjerenje borcima na svim ratištima na kojima su bili. Ime koje su nosili, nosili su ponosom i prkosom onako kako su branili našu domovinu.

   

Kroz jedinicu je prošlo 755 boraca, na brojnim ratištima izveli su 251 borbeno dejstvo. U odbrani domovine dali su 48 šehida, 51 borac je teško ranjen a 100 njih lakše ranjeno.

Bili su na ratištima od Gradačca do Treskavice, od Teočaka do Sanskog Mosta uvijek tamo gdje je bilo najpotrebnije.

Svečanost su pored roditelja poginulih i pripadnika ove jedinice, mještana MZ Litve, prijatelja komšija uveličali i predstavnici boračkih udruženja, političkog i društvenog života Grada Živinice, TK i Federacije BiH.

Građani Živinica su ponosni na sve ono što je jedinica Živinoičke ose učinila za naš grad i domovinu istakao je ovom prilikom gradonačelnik Began Muhić.

Bila je ovo prilika i da se istaknu rezultati rada Savjeta MZ Litve koji je realizirao važne projekte.

Sve projekte podržala je lokalna vlast te dala podršku za buduće aktivnosti.

Na svečsanosti obilježavanja dana MZ Litve i godišnjice osnivanja Živinički osa dodijeljene su zahvalnice i priznanja zaslužnim pojedincima i kolektivima.

Zlatni oreden Živiničkih osa dobili su: Hanifa Lonić posthumno, Teufik Fočić posthumno, Senad Mostarlić Posthumno, Aljo Bošnjaković, Isak Ramo, Adil Džinić i Šemsudin Mazić.

Mjesna zajednica Litve dodijelila je priznanja i uspješnim sportistima, koji ovu Mz predstavljaju na brojnim takmičenjima.

32.godine je prošlo od formiranja simbola prkosa i otpora jedinice ARBiH protivdiverzantskog odreda “Živiničke ose”.

Od završetka agresije na našu domovinu BiH možemo reći da je s pravom veliki broj armijskih jedinica i pojedinaca koji zaslužuju da o njima ostane pisan trag i da se za buduća pokoljenja nikada ne zaborave.

Merisa Mujčinović Husić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje