Početna aktuelnosti Obilježena 40. godišnjica horskog pjevanja u Živinicama

Obilježena 40. godišnjica horskog pjevanja u Živinicama

170
0
Podijeli

Nakon kraće pauze u radu Gradski hor u našem gradu ponovo aktivno djeluje od oktobra 2019. godine kada počinju sa radom na inicijativu nekoliko članova hora. Gradski hor pod dirigentskom palicom maestra Seada Siočića za nepune dvije godine upisao je preko 30 nastupa što je bila zaista sjajna uvertira pred septembar 2021. godine kada se obilježava 40 godina horskog pjevanja u Živinicama.  Prije 40 godina na inicijativu Centra za kulturu i informisanje Živinice i kapetana Branislava Stojkovića Baneta formiran je Gradski hor Živinice. Obilježavanje četrdesete godišnjice započelo je u subotu u poslijepodnevnim satima. Kada su pristigli horovi na nekoliko lokacija u našem gradu izveli prigodan program. Centralna manifestacija održana je u Bosansko kulturnom centru Živinice, a učesnici su veličanstvenim i gala koncertom zajedno sa publikom obilježili značajan jubilej.

Učešće na koncertu uzeli su Ženski hor „Učo“ Tuzla, Mješoviti hor Bošnjačke kulturne zajednice „Preporod“ Brčko, Mješoviti hor „Seljo“ Sarajevo, Ženski vokalni ansambl „Iskre“ Tuzla, Vokalni ansambl „Bugojno“, Vokalne grupe „Libero“ i „Magnifico“ te domaćini Gradski mješoviti hor Živinice.

Manifestaciju je ispred Gradske uprave otvorio sekretar Suvad Butković. Gradski mješoviti hor Živinice za svoj simbol uzeo je popularni gater, a sekretar Gradske uprave Živinice otkrio je da Gradska uprava radi na tome da gater ostane u našem gradu.

Maestro Sead Siočić kazao  je da Gradski hor Živinice u narednom periodu očekuju brojni nastupi, te da uskoro imaju posjete u Tursku i Nizozemsku.

Svi koji žele da se pridruže Gradskom horu Živinice mogu to učiniti utorkom i četvrtkom u Plavoj Sali BKC-a Živinice kada su vježbe Gradskog hora.

Mehmed Smajlović

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje