Početna aktuelnosti Obilježena godišnjica osnivanja jedinice “Živinički sokolovi”

Obilježena godišnjica osnivanja jedinice “Živinički sokolovi”

121
0
Podijeli

U Lugu u prostoru kompleksa Spomen obilježja poginulih boraca Živiničkih Sokolova, obilježena je 32. godišnjica od formiranja jedinice „Živinički sokolovi“.
Služeno je opijelo i položeno cvijeće i vijenci kod isklesanih imena poginulih boraca ove jedinice koja je branila i odbranila BiH.

      

      

Jedinica ” Živinički sokolovi” je formirana 15. ožujka 1992.godine i bila je prva organizirana i naoružana jedinica na području Sjeveroistočne Bosne namijenjena za obranu od agresije.
Formiranje jedinice Živinički sokolovi i njeno učešće i doprinos u Domovinskom ratu u Bosni i Hercegovini imaju poseban značaj za obranu općine Živinice i Bosanske Posavine od agresije.
Predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana domovinskog rata HVO Živinički sokolovi Drago Jakić istakao da na ovaj dan uvijek ima pomiješana osjećanja jer su ovo dani slave i ponosa ali i boli i tuge.Prisutnima su se obratili gradonačelnik Began Muhić i član predsjedništva HDZ BiH Božo Antunović.
Jedinica je na početku imala 70 boraca vremenom se broj povećavao i kroz nju je prošlo preko 500 boraca, 23 borca su poginula a 130 ih je ranjeno.
Sokolovi su prošli brojna ratišta u BiH
Za svoj doprinos u Domovinskom ratu u Bosni i Hercegovini poginuli branitelji i istaknuti pripadnici jedinice su dobili više priznanja.
Pripadnik jedinice HVO Živinički sokolovi Mijo Mišić Bebe dobio je posthumno, jedno od najvećih vojnih odlikovanja Armije Bosne i Hercegovine – Zlatni ljiljan.

Merisa Mujčinović Husić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje