Početna aktuelnosti Obilježena godišnjica “Rejonskog štaba” Dubrave i izlazak JNA iz kasarne aeorodroma Dubrave

Obilježena godišnjica “Rejonskog štaba” Dubrave i izlazak JNA iz kasarne aeorodroma Dubrave

1338
0
Podijeli

Po prvi puta nakon 26 godina otkako je osnovan Rejonski štab Dubrave prigodnim programom obilježena je godišnjica njegovog formiranja i izlaska JNA iz kasarne aerodroma Dubrave. U okviru programa otkrivena je spomen ploča na mektebu u Žunovićima gdje je 1992.godine bila smještena komanda rejonskog štaba. Nakon otkrivanja spomen ploče uslijedila je svečana akademija u sali OŠ Dubrave gdje je prikazan film koji govori o ratnom putu Rejonskog štaba Dubrave.

Prisutnima su se obratili učesnici događaja kada je vojska JNA napustila aerodrom Dubrave, te istakli važnost prisebnosti Dubravaca koji su na vrijeme prepoznali opasnost i organizovali se kako bi zaštitili stanovništvo i svoju imovinu.

Prisutnima se između ostalih obratio komandant Rejonskog štaba Dubrave Esad Kitić.

“Nakon pregovora naših civilnih vlasti i starješina vojske u zračnoj luci, armija je trebala mirno napustit ove prostore, posebno što je nakon događaja sa “Tuzlanskom kolonom” postojala zategnutost  i nepovjerenje u pregovorima. Kod nas su postojala dva naređenja-da napadamo i da ne napadamo. Starješine armije na Aerodromu su očekivali da ćemo ih napasti, ali mi to nismo učinili, što je bila veoma dbora odluka. Istina, bilo je pojedinaca iz Živinica koji su došli da izazovu incident, ali sam im naredio da za 2 minuta napuste komandu moje odgovornosti. Za razliku od nas, vojska nije ispoštovala dogovoreno, pa je minirala cijelo područje Aerodroma i postojala je opasnost da uništi sve u prečniku od 18 km, što bi izazvalo velika ljudsa stradanja. Uz to, tempirali su aktiviranje mina kada se udalje dovoljno daleko za svoju bezbjednosti, računajući da će najmanje 500 naših mještana doći da pokupi materijalno-tehnička sredstva, hranu i ostalo što je ostalo.Da su se desila predviđanja starješina vojske SRJ stradao bi veliki broj naših građana, ali zahvaljujući našim hrabrim braniteljima to se nije dogodilo”, istako je Esad Kitić.

“Deminiranje većeg dijela Aerodroma ipak nije u cjelini obavljeno, pa je eksplozija nanijela velike štete na objektima i matrijlano tehničkim sredsvtma Aerodroma, pucala su stakla na seoskim kućama, ali i po Živinicama”, dodao je Kitić.

Prisutnima su obratili i načelnik općine Živinice Samir Kamenjaković, predsjednik kriznog štaba Gornje Dubrave Ćazim Hadžić, general Salih Malkić tadašnji komandant PL, Osmo Forčaković ratni načelnik općine Živinice, Zdenko Mišić komadant Živiničkih Sokolova, predsjednik Štaba TO Mevludin Bešić i dr.

Ova svečanost održana je u okviru obilježavanja 18.maja Dana oslobođenja općine Živinice.

Prigodan program na ovoj svečanosti izveli su učenici JU OŠ Dubrave.

Novinarka/ Merisa Mujčinović/

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje