Početna aktuelnosti Obraćanje glavnog imama Medžlisa IZ Živinice

Obraćanje glavnog imama Medžlisa IZ Živinice

261
0
Podijeli

Poštovani građani, braćo i sestre…

Zahvalnost Gospodaru svjetova na svemu što nas zadesi  imperativ je svakom čovjeku, zato smo Mu zahvalni na svakom stanju i u svakom vremenu. Neka su Božiji blagoslovi na posljednjeg poslanika Muhameda a.s koji nas je podučio propisima vjere  i  načinima ponašanja  kojima  čuvamo   dostojanstvo  u  svim  životnim  situacijama.

Svaki vjernik , svjestan je   da je kušnja  jedna od Allahovih zakonitosti u životu na zemlji. Da se ogleda podjednako u zdravlju i bolesti, bogatstvu i oskudici, izobilju i nestašici, u sigurnosti i bezbijednosti ali i u strahu i nesigurnosti življenja.

Smirena su ona srca do kojih dopre Allahov govor ,a jedan od ajeta  koji ulijeva smiraj jeste 51. ajet, Sure Et-Tevbe u kojem se kaže:“ Reci: „Neće nas zadesiti osim ono što nam je Allah odredio, On je Gospodar naš. I neka se vjernici samo na Allaha oslone“!:

Imajući na umu činjenicu da nas neće zedesiti ništa osim ono što je propisano, nema mjesta panici i beznađu, ali jednako tako trebamo svi uraditi, ono što možemo, da spriječimo širenje zaraze izazvane korona virusom. Stoga, pridržavati se uputa i instrukcija nadležnih organa je obaveza koju moramo poštovati kako bismo zaštitili sebe ali druge.  To je zahtjev  vjere i nema mjesta samovolji.

Prilika je da se ovim putem zahvalimo  svima koji su  u  radnim obavezama i svojim angažmanima  olakšavaju  našu svakodnevnicu.  Mnogi od njih   izloženi  su višim   rizicima zaraze.   Zato posebnu, toplu, ljudsku  zahvalnost dugujemo zadravstvenim radnicima, doktorima, rudarima, vozačima, vatrogascima, radnicima na kasama i blagajnicima, šalterskim radnicima, ljudima koji obavljaju poslove na održavanju čistoće našeg grada, prosvjetnim radnicima, kriznim štabovima, tv kućama i novinarima te mnogim drugim koji čine dodatne napore za dobro svih nas.

Cijenjeći njihove napore i napore mnogih drugih  molimo   sve one  koji su doputovali iz inostranstva  i  za koje je na snazi odluka o samoizolaciji, da poštuju uputstva nadležnih organa i ostanu kod svojih kuća.

Starije  i  rizične osobe treba da ostanu  u svojim domovima  dok traje opasnost od zaraze ,a  mlađe džematlije i stanovnike molimo da pokažu visok stepen odgovornosti isolidarnosti te budu na usluzi onima kojima je naša pomoć potrebna.

Obavezno vodite  računa o pojačanoj  ličnoj higijeni, izbjegavajući gužvu  i  svaki vid socijalnog kontakta.

Podsjećamo  vas da se   od 17.03. 2020. godine ne obavljaju  zajednički namazi u našim džamijama kao ni  DŽUMA NAMAZ.   Da bi se održao kontinuitet džume, džumu namaz će obaviti imam i članovi džematskog odbora a vas molimo da kod vaših kuća  ili u stanovima klanjate podne namaz.  

Upućujte dove Gospodaru svjetova koji  je  o svemu obaviješten i bez čije dozvole se ništa ne događa!

Molimo dragog Boga,  Gospodara svega, vidljivog i nevidljivog  da nam se smiluje, oprosti nam, zaštiti nas  i da nas pomogne  da budemo od onih sa kojima će On biti zadovoljan!

RABBI JESSIR, VE LA TUASSIR, RABBI TEMMIM BIL HAJR!

 

Mahsuz   selami i svako dobro vam želimo!

 

Sedin  ef. Karić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje