Početna aktuelnosti Od 2019. godine obaveza elektronskog podnošenja PDV i akciznih prijava

Od 2019. godine obaveza elektronskog podnošenja PDV i akciznih prijava

884
0
Podijeli

“Godina 2018. je prelazni period kada bi svi obveznici trebali postepeno prijeći na elektronski način podnošenja PDV i akciznih prijava. To znači da se tokom ove godine PDV i akcizne prijave mogu podnosti elektronski, a oni obveznici koji se još nisu registrovali za ovu novu uslugu mogu svoje prijave podnosti do kraja ove godine i papirnim putem”, kazali su za Akta.ba iz Uprave za inidrektno oporezivanje (UIO).

Istakli su da se od početka 2019. godine više neće moći papirnim putem podnositi PDV i akcizne prijave, već će to biti obaveza da se radi isključivo elektronskim putem.

“Stoga pozivamo sve obveznike da se što prije registruju za elektronski način komunikacije sa Upravom, kako bi imali dovoljno vremena da istestiraju novi E-PORTAL i kako ne bi došli u situaciju da na kraju godine moraju obavezno prijeći na elektrosnko podnošenje prijava, a da to nisu istestirali ranije. Inače shodno članu 4. Stav 3. Uputstva o elektronskom podnošenju prijava samooporezivanja (Službeni glasnik BiH, broj 04/18) nakon što obveznik prvi put podnese e-prijavu samooporezivanja, obavezan je sve naredne prijave samooporezivanja podnositi isključivo elektronskim putem”, objasnili su iz UIO.

Jasminko Razić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje