Početna aktuelnosti Odabran izvođač radova na izgradnji sanitarne deponije “Eko Sep”

Odabran izvođač radova na izgradnji sanitarne deponije “Eko Sep”

191
0
Podijeli

Nakon što su odobrena kreditna sredstva Evropske banke i izvršeni pregovori nedavno u Londonu , JP Eko Sep Živinice raspisalo je i tender za izgradnju Regionalne deponije za grad Živinice i općine Banoviće i Kladanja , čija bi izgradnja trebala početi na jesen ove godine.
Samo od 2017.do danas prošlo se jako puno faza, kako od pronalaska i dobijanja kredita do dobijanja potrebnih dozvola i saglasnosti kako bi se stvorili uslovi za izgradnju višemilionskog projekta , koji je od velikog značaja za nešto više od 100 hiljada građana koji žive u Živinicama, Banovićima i Kladnju.
Nakon svih poduzetih koraka ušlo se u proces odabira izvođača radova, i ta procedura je završena, radove će izvoditi Austrijska firma STRABAG.
Riječ je o velikom ekološkom projektu za Živinice i općine Banovići i Kladanj.
Kada regionalna sanitarna deponija „Eko Sep“ bude završena stvara se velika mogućnost za naknadnu obradu otpada, kaže gradonačelnik.
Ovaj projekat vrijednosti riješit će jedan od velikih problema s kojim se Grad Živinice duži niz godina suočava.
Izgradnja centra za prikupljanje otpada ukupno će koštati 7,5 miliona, a za realizaciju navedenog projekta osigurana su sredstva u iznosu od 5 miliona eura kao zajam od Evropske banke, i oko 2,5 miliona eura grant sredstava koje je Evropska banka osigurala od svojih partnera čime će se omogućiti realizacija obje faze izgradnje deponije “Eko-Sep”.
Projekat izgradnje sanitarne deponije odnosi se 60% na Grad Živinice, 30% na Općinu Banoviće i 10% na Općinu Kladanj. Lokacija planirane regionalne sanitarne deponije („RSD“), nazvane „Separacija 1“, se nalazi na području Grada Živinice.

Merisa Mujčinović Husić

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje