Početna aktuelnosti Održan je sastanak Grupacije proizvođača mlijeka Tuzlanskog kantona

Održan je sastanak Grupacije proizvođača mlijeka Tuzlanskog kantona

164
0
Podijeli

Jučer je  Kantonalnoj privrednoj komori Tuzla održan je sastanak Grupacije proizvođača mlijeka Tuzlanskog kantona.

Tema ove sesije proizvođača mlijeka bio je prijedlog novčanih podrški sa nivoa Federacije Bosne i Hercegovine i Tuzlanskog kantona, te solucije zakupa poljoprivrednog zemljišta.

Proizvođači hrane u našoj zemlji suočavaju se sa mnogo problema u svom radu i uvijek se nalaze u situacijama koje kod njih stvaraju nelagodu kakva će im biti budućnost.

S ciljem rješavanja uočenih problema organizovan je sastanak u Kantonalnoj privrednoj komori.

Posebana pažnja posvećena je planiranju programa novčanih podrški sa nivoa Federacije Bosne i Hercegovine i Tuzlanskog kantona.

„Problemi su posebno izraženi kod proizvođača mlijeka s obzirom na povećanje cijena repromaterijala, prije svega mineralnih đubriva, a pojedina đubriva su skoplja i tri puta.“- istakao je Eldin Glibanović, predsjednik Grupacije proizvođača mlijeka Tuzlanskog kantona.

Na jučerašnjem sastanku bilo je riječi i o zakupu poljoprivrednog zemljišta, tačnije o raspisivanju javnog poziva te mogućim cijenama zakupa.

Članovi Grupacije proizvođača mlijeka TK razmatrali su i mogućnosti apliciranja na javne pozive za grantove EU, a krajnji rok za prijavu je 31. januar.

Za primarnu poljoprivrednu proizvodnju godišnje se objave dva javna poziva, a grantovi se kreću od 20 000 KM do 200 000 KM.

Jasminko Razić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje